Kako poduzetnici mogu ostvariti pravo na subvenciju za plin

Subvencija iznosi 15 lipa po kilovatsatu potrošenog plina, a pravo na nju imaju svi mikro, mali i srednji poduzetnici s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh

234
plin i struja

Od 1. travnja su skuplji struja i plin, a od 8 sati na stranicama HAMAG-BICRA otvorene su prijave za vaučere za plin za poduzetnike u sklopu Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijene energenata. Ukupni projicirani iznos ove Vladine mjere je 600 milijuna kuna.

Vjeran Vrbanc, predsjednik Uprave HAMAG-BICRo-a rekao je za Hrvatski radio da se poduzetnici mogu prijavititijekom cijelog mjeseca te da nitko tko se prijavi, a ima pravo na subvenciju, neće biti uskraćen.

Subvencija iznosi 15 lipa po kilovatsatu potrošenog plina, a pravo na nju imaju svi mikro, mali i srednji poduzetnici s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Za dobivanje subvencije trebaju se prijaviti na stranicama HAMAG-BICRO-a, unijeti OIB i broj jednog obračunskog mjesta koji s enalazi na računu njegova opskrbljivača. Većina podataka bit će unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će trebati potvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev.

Nakon unosa potrebnih podataka kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik (korisnik potpore), a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Program ostvarenja potpore provodit će se tako da poduzetnik svakog mjeseca plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća subvencionirani iznos direktno opskrbljivaču plinom. Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore.

Prijavitelji nad kojima je pokrenut stečajni postupak i/ili je za prijavitelja ili ovlaštenu osobu pokrenut postupak, ili je donesena osuđujuća presuda za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ili za djela korupcije, neće imati pravo na dodjelu potpore.

Prihvatljivost za subvenciju neće se provjeravati u odnosu na to ima li prijavitelj dugova prema opskrbljivaču plinom, kao niti je li u blokadi, a subvencija će se isplaćivati kroz vaučer iskoristiv samo za plin. Drugim riječima, ne postoji mogućnost da se subvencija koristi u bilo koju drugu svrhu osim smanjenja troška za isporučeni plin.