Pucar: Potrebna nam je dodatna homogenizacija da prebrodimo krizu

Malo je vjerojatno da ćemo od novog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Marina Pucara čuti oštre poruke političarima kakve je znala uputiti njegova prethodnica Gordana Deranja

61
Marin Pucar HUP
Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar

Novi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Marin Pucar jedan od prvih javnih nastupa u novoj ulozi imao je u Temi dana na HTV-u. Pucar je tom prilikom rekao kako je “HUP na prekretnici”, da su “afere narušile reputaciju i kredibilnost HUP-a” te da jedna od njegovih “prvih i glavnih zadaća da vratimo povjerenje”. Na žalost, kao ni od nedavno izabranog novog direktora HUP-a Damira Zorića, koji je također govorio o tome kako su HUP-u potrebne promjene, nismo čuli gotovo ništa konkretno o mogućim promjenama ni o tome kako će HUP vratiti povjerenje.

No, malo je vjerojatno da ćemo od novog predsjednika HUP-a čuti poruke političarima poput “Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla”, “Političari iz krize nisu naučili da bez promjena nema opstanka” ili “Riješite konačno tri kritična pitanja” kakve smo mogli čuti od bivše predsjednice Gordane Deranje. Uostalom Pucara je u Podravku postavila politika i stranka, pa već zbog toga ne treba očekivati razinu otvorenosti i kritičnosti kao kod njegove prethodnice.

>>Gordana Deranja političarima: Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla

>>Gordana Deranja: Političari iz krize nisu naučili da bez promjena nema opstanka

>>Gordana Deranja poručila Vladi: Riješite konačno tri kritična pitanja

Od Pucara smo prilikom gostovanja na HTV-u čuli uglavnom općenite poruke kako “zajedno moramo kreirati aktivnosti da opstanemo”, da očekuje “konstruktivniju raspravu nego što je bila do sada”, kako nije “vrijeme za konflikte”, da je hrvatskom društvu potrebna “dodatna homogenizacija na najvišoj razini kako bismo svi zajedno prebrodili krizu”, “zajednička simbioza”, “svi moramo raditi u jednom interesu”…

Čeka nas razdoblje u kojem moramo preživjeti

Pucar je za predsjednika izabran na sjednici Vijeća članova kojoj je prisustvovalo svih 62 članova, a protukandidati su mu bili predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan te osnivač i vlasnik Prime Renato Radić.

Gostujući u Temi dana Pucar se prvo zahvalio “cjelokupnoj poslovnoj zajednici na ukazanom povjerenju” te dodao kako se nada da će “zajedno raditi na dobrobit HUP-a i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva”,

“S obzirom na to što se u HUP-u dešavalo posljednjih pola godine, poslodavci i gospodarstvenici su uvidjeli da je HUP na prekretnici i podatak da su izbornoj sjednici prisustvovali svi članovi Vijeća ukazuje koliko je HUP bitan u državi i društvu kao kreator gospodarskih kretanja i boljih gospodarskih odnosa u državi”, rekao je Pucar. “Afere koje su dešavale narušile su reputaciju i kredibilnost HUP-a koji su građeni 20 godina. Jedna od mojih prvih i glavnih zadaća je da vratimo to povjerenje kako bismo u narednom razdoblju, koje će biti vrlo izazovno ne samo za poslodavce nego za kompletno društvo i državu, mogli svi zajedno kreirati aktivnosti da opstanemo i da gospodarstvo doživi tranziciju kroz ovu krizu kako ne bismo imali još više nezaposlenih i kako ne bi bile ugrožene tvrtke.”

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca rekao je da nas očekuju “izazovni jesen i zima, razdoblje ne za živjeti, nego za preživjeti”.

Sačuvati radna mjesta

“Mislim da u društvu u Hrvatskoj ima dovoljno razumnih ljudi koji će na raditi na tom tragu i platformi da poslodavac koji kreira radna mjesta preživi ova teška vremena. Isto tako se nadam da imamo razumijevanje ostalih socijalnih partnera, sindikata i Vlade. U tom trokutu očekujem puno konstruktivniju raspravu nego što je bila do sada kada se svodila na sve više konflikata. S obzirom na to da ova vremena nisu za konflikte, nego za jednu zajedničku suradnju, dodatna homogenizacija u hrvatskom društvu bi trebala biti na najvišoj razini kako bismo svi zajedno mogli prebroditi ovu krizu”, poručio je Pucar.

Dodao je i kako nisu sve industrijske grane jednako zahvaćene krizom: “Ima industrijskih grana poput proizvodnje hrane i lijekova, u kojoj je i Podravka, koje su slabije zahvaćene krizom, za razliku od nekih koje još uvijek ne mogu normalno funkcionirati. U narednom razdoblju unutar HUP-a i svih dioniika dijaloga u društvu moramo vidjeti kako pomoći industrijskim granama koje su najteže pogođene. I kako pomoći da nakon krize ne budemo s 50 ili više tisuća nezaposlenih pa da moramo ponovo pokretati gospodarske procese, što je puno teže nego zadržati radna mjesta.”

Pucar je podsjetio da Podravka posluje u više od pedeset zemalja tako da ima informacije “kako je riješena porezna politika u Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj ili Švedskoj, kako su riješeni zakoni o radu, kako je riješena ukupna gospodarska i poduzetnička klima kako bi jednostavnije poslovalo”.

Uskladiti prioritete

“To je nešto čime na osobnoj i korporativnoj razini možemo pridonijeti da bude preneseno na Hrvatsku, da ponudimo rješenja Vladi i sindikatima i da se Hrvatska podigne na ljestvici konkurentnosti To je ključ ne samo za izvoz, nego za ukupni rast domaćeg tržišta i gospodarstva.”

Smjer kojim je krenuo potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marič je dobar, ocijenio je Pucar, ali dodao je kako očekuje “da će HUP u tom dijelu biti proaktivan”.

“Prioriteti sa strane poduzetnika i gospodarstvenika možda neće biti na prvom mjestu od strane vlade. Očekujem konstruktivnu raspravu, da zajednički definiramo prioritete, a zajednički cilj nam treba biti povećanje konkurentnosti Hrvatske kao države i hrvatskog gospodarstva.”

Na pitanje koliko je za oporavak gospodarstva važan moratorij na kredite, Pucar je odgovorio kako ” moramo imati razumijevanje kao i do sada”. “Bankama nije u interesu imati poslovnog partnera koji će zapasti u probleme ili u predstečaj. Zajedno trebaju iskreirati rješenja kako prebroditi krizu. Banke imaju svoje limite i mi to razumijemo, ali svi moramo raditi u jednom interesu a to je da poduzeća prežive. Tako će preživjeti i banke, preživjet će radna mjesta, U takvoj zajedničkoj simbiozi treba naći rješenja”, zaključio je predsjednik HUP-a Marin Pucar.