Microsoft dopustio zaposlenicima da trajno rade od kuće

Ako se odluče za stalni rad na daljinu, zaposlenici će se odreći uredskog prostora koji im je dodijeljen, ali i dalje će moći koristiti zajedničke radne prostore kojima raspolaže Microsoft

39
Microsoft

Microsoft je svojim zaposlenicima dopustio da trajno rade od kuće. Iako većina zaposlenika zbog pandemije još uvijek radi od kuće, informatički div predstavio je interne smjernice za “hibridno radno mjesto” koje će omogućiti mnogo veću fleksibilnost rada kada se ljudi ponovo vrate u urede.

Microsoft će omogućiti zaposlenicima da rade od kuće manje od 50 posto radnog tjedna ili da im menadžeri odobre da stalno rade na daljinu. Ako se odluče za stalni rad na daljinu, zaposlenici će se odreći uredskog prostora koji im je dodijeljen, ali i dalje će moći koristiti zajedničke radne prostore kojima raspolaže Microsoft.

“Pandemija COVID-19 potaknula nas je da razmišljamo, živimo i radimo na nove načine. Omogućit ćemo što je moguće veću fleksibilnost kako bismo podržali individualne stilove rada, uz balansiranje poslovnih i privatnih potreba”, poručila je direktorica ljudskih resursa Kathleen Hogan obraćajući se zaposlenicima.

Iako će većina zaposlenika odabrati da manje od 50 posto radnog vremena odradi na daljinu, neke poslove je teško ili gotovo nemoguće stalno obavljati na daljinu. Microsoft ističe da je za neke poslove nužan pristup uredima tvrtke, uključujući one koje zahtijevaju pristup hardverskim laboratorijima, podatkovnim centrima ili osobnu obuku.

Moguće i preseljenje

Zaposlenicima će također biti dopušteno preseljenje unutar SAD-a, pa i u neku drugu zemlju ako je to prihvatljivo s obzirom na posao koji obavljaju.

Iako će se zaposlenicima Microsofta omogućiti selidba ako žele raditi na daljinu, njihove naknade i beneficije ovisit će o geografskoj poziciji zaposlenika, u skladu s korporativnim pravilnikom. Microsoft će pokriti troškove kućnih ureda za stalne radnike na daljinu, ali svi koji se odluče odseliti iz Microsoftovih ureda morat će sami pokriti troškove preseljenja.

Odluka Microsofta o fleksibilnijim uvjetima za rad na daljinu uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je tvrtke obavijestila zaposlenike da će njezini američki uredi ostati zatvoreni barem do siječnja 2021. godine. Microsoft je svojim zaposlenicima dopustio da rade od kuće još u ožujku, prije nego što je to postala obveza za sve tvrtke zbog širenja pandemije u Seattleu i ostatku Sjedinjenih Država.

Microsoft nije jedina kompanija koja je odobrila zaposlenicima da trajno rade na daljinu. Facebook je na rad na daljinu prebacio desetke tisuća zaposlenih, a izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je za The Verge da će u idućih pet do deset godina više od polovice zaposlenika raditi na daljinu.