Ministar financija najavio “značajno” povećanje minimalne plaće

Socijalni partneri - HUP i sindikati - već dostavili svoje prijedloge,o povećanju minimalne plaće koji su u rasponu od 8 do 27 posto. Stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće sastat će se idućeg tjedna

244
Ministar financija Marko Primorac [Izvor: HTV / screenshot]

Predstavljajući saborskim zastupnicima paket poreznih zakona ministar financija Marko Primorac najavio je da će od 1. siječnja vlada ponovno „značajno” povećati minimalnu plaću, ne precizirajući iznos. To je izjavio nakon što je zastupnik Milana Vrkljana (PH) predložio da Vlada minimalnu plaću podigne na 800 eura i da je usklađuje dva puta godišnje, a ne jednom kao što je sadašnja praksa.

Ministar Marin Piletić rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon ovotjednog sastanka stranaka parlamentarne većine rekao je da su raspravljali i o prijedlozima vezanima uz visinu minimalne plaće, s obzirom na to da su članovi povjerenstva, socijalni partneri – HUP i sindikati – već dostavili svoje prijedloge, koji su u rasponu od 8 do 27 posto.

Piletić je najavio da će se idućeg tjedna sastati stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće koje će Vladi uputiti konačni prijedlog.

Minimalna plaća za 2023. iznosi 700,00 eura bruto, odnosno 560,00 eura neto, ne uzimajući u obzir porez i prirez. U trenutku kada je donesena odluka o minimalnoj plaći za 2023. godinu, ona je iznosila 51,32 posto prosječne bruto plaće i 62,14 posto bruto medijalne plaće za srpanj 2022. godine. Minimalnu plaću primalo je oko 35 tisuća radnika.