(Ne)oporezivanje napojnica bit će riješeno do kraja 2023. godine

Prema prijedlogu ugostitelja neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa, a svaki djelatnik mogao bi godišnje neoporezivo primiti do 25 tisuća kuna napojnice. Svi iznosi iznad navednih limita bili bi oporezivi

199
[Photo by Rene Asmussen from Pexels]

Do kraja 2023. bit će riješeno pitanje poreznog tretmana napojnice. Ministarstvo financija prihvatilo je rješenje koje je Nacionalna udruga ugostitelja predložile bivšem ministru financija Zdravku Mariću, piše Dora Koretić u Jutarnjem listu. To bi se provelo kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji i Zakona o doprinosima.

Jelena Tabak iz Hrvatske udruge ugostitelja potvrdila je da će se predstavnici ugostitelja 28. listopada sastati s ministrom Markom Primorcem: “Naš prijedlog je u pravilu prihvaćen, a ostalo je otvoreno pitanje stopa i nekih detalja koje smo predložili”.

Prema tom prijedlogu oporezivanje napojnica vezalo bi se uz račun i uz djelatnika: neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa, a svaki djelatnik mogao bi godišnje primiti do 25 tisuća kuna napojnice koje ne bi bila oporeziva. Sve napojnice veće od 10 posto iznosa računa te iznad 25.000 kuna po zaposleniku godišnje bile bi oporezovane.

Ugostitelji predlažu da se na te iznose naplaćuje samo porez na dohodak, a da napojnice u potpunosti budu oslobođene plaćanja doprinosa.

Prema postojećim propisima napojnica se smatra dohotkom od nesamostalnog rada koji se oporezuje kao i plaća – obračunava se porez te doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Tabak ističe kako bi navedeno rješenje vrijedilo za sve napojnice – za one koje se naplaćuju putem kartica i za one koje se naplaćuju u gotovini.

“Poanta prijedloga je da se nađe rješenje za napojnice putem kreditnih kartica jer one nisu popularne zbog visokih davanja”, tumači Tabak te dodaje kako većina restorana svoje usluge naplaćuje karticama te da gosti, posebno stranci iz zapadnih zemalja, sve rjeđe sa sobom nose gotovinu te plaćaju gadgetima.

U dokumentu objavljenom na javnom savjetovanju navodi se kako se napojnice trenutno slijevaju na računa poslodavaca te da je potrebna njihova jasna definicija kako bi se zaštitili svi dionici.

“Radnim i poreznim propisima prepoznat je samo odnos između poslodavca i zaposlenih osoba te porezni tretman primitaka ostvarenih u okviru tog odnosa, stoga je potrebno urediti pojam napojnice i njihov porezni tretman”, navodi se u dokumentu.