Ugostitelji predlažu neoporezivu napojnicu do 3318 eura godišnje

Neoporeziva naplata napojnice vezala bi se isključivo za izdani račun, pri čemu bi godišnji iznos od 25.000 kuna odnosno 3318 eura po djelatniku bio neoporeziv, a sve iznad toga oporezivalo bi se stopom poreza na dohodak, ali bez obveze plaćanja doprinosa

64
oporezivanje napojnice
[Foto: Pexels / Ketut Subiyanto]

Ugostitelji već duže vrijeme ukazuju na problem kartične naplate napojnica. Problem je postao posebno izražen u posljednje dvije i pol godine, u razdoblju pandemije, kada su beskontaktni oblici plaćanja u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima preuzeli primat prilikom plaćanja.

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore i ugostiteljskih udruga u Ministarstvu financija održan je  28. listopada sastanak s ministrom Primorcem i ravnateljstvom porezne uprave na kojem se razgovaralo o poreznom tretmanu napojnica u ugostiteljstvu. Traži se rješenje koje bi radnicima u ugostiteljstvu omogućilo da im napojnice budu dodatni i porezno priznati izvor prihoda.

Udruženje ugostitelja HGK-a je ministru i predstavnicima Porezne uprave prezentiralo izmjene Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

Udruženje ugostitelja HGK je nadležnim tijelima predstavilo model uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije, kao jedne od osnovnih mjera prilagodbe poslovanja digitalnom dobu koji bi istovremeno za radnike u ugostiteljstvu bio stimulativan i transparentan. Prijedlogom bi se omogućila neoporeziva naplata napojnice, vezane isključivo za izdani račun, pri čemu bi godišnji iznos od 25.000 kuna (3318,07 eura) po djelatniku ostao neoporeziv, a sve iznad toga oporezivalo bi se stopom poreza na dohodak, ali bez obveze plaćanja doprinosa.

Ugostitelji ovim prijedlogom žele ojačati standard svojih djelatnika i omogućiti naplatu nagrade za rad elektronskim putem.

“Predstavljenim modelom željeli smo riješiti jedan od najdugotrajnijih problema domaćih ugostitelja i radnika u turizmu koji su dosadašnjim poreznim tretmanom bili u nepovoljnom položaju, a poslodavci na izvjestan način destimulirani na prihvaćanje bezgotovinskog plaćanja”, rekla je Andreja Vukojević, direktorica sektora za turizam HGK.

“Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva financija za širu problematiku u sektoru, ovime  doprinosimo i smanjenju osipanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu koji je posebno došao do izražaja ove godine kada su pojedini ugostitelji zbog nedostatka radne snage bili prisiljeni na skraćivanje radnog vremena ili čak povremena zatvaranja objekata. Novo rješenje će zasigurno doprinijeti digitalizaciji zbog povećanja bezgotovinskog plaćanja, a ujedno i podizanju kvalitete pružanja usluge budući da turisti s emitivnih tržišta žele plaćati karticama”, dodala je direktorica sektora za turizam HGK.

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. siječnja 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji te Zakonu o doprinosima.

“Na vrlo konstruktivnom sastanku u Ministarstvu, ugostiteljima je predstavljen okvirni hodogram aktivnosti potrebnih za izmjene zakona i implementaciju prijedloga te je dogovorena daljnja suradnja kako bi ovaj model što prije, a najkasnije do početka 2024., zaživio u praksi. Također, uz razradu modela evidentiranja napojnice, Udruženje ugostitelja HGK je ministru i predstavnicima Porezne uprave prezentiralo izmjene Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu, a prema dogovoru s ranije održanih sastanaka kada se ukazalo na potrebu jednostavnijeg vođenja robno-materijalnog knjigovodstva. Odluku je potrebno revidirati i uvesti stavke rastepa, loma i kala na piće, koje do sada nisu bile definirane, a ugostiteljima su stvarale probleme u iskazivanju stvarnog stanja skladišta”, rekla je nakon sasatanka predsjednica Udruženja ugostitelja HGK Jelena Tabak.

>>(Ne)oporezivanje napojnica bit će riješeno do kraja 2023. godine

>>Italija: Napojnice treba oporezovati jer proizlaze iz radnog odnosa