Do osiguranja za poduzetnike i obrtnike preko webshopa

Ugovaranje osiguranja online je praktično i jednostavno, ali izravanim kontaktom s osiguravateljem možete detaljnije dogovoriti neke uvjete, prilagoditi ih svojim potrebama. Online pouda vam može poslužiti kao dobar putokaz kojim smjerom krenuti u pregovore

393
osiguranja za poduzetnike

Ako pokrećete ili već imate obrt ili tvrtku, osiguranje je poželjno kako biste zaštitili svoj biznis i financije, no mnogi poduzetnici smatraju ga skupim, kompliciranim ili nepotrebnim. U njemu vide samo trošak pa se osigurava samo ono što se osigurati mora.

Mnogi tako zanemaruju mogućnost da im poslovanje bude ugroženo zbog kvara stroja, požara, poplave i niza sličnih neočekivanih nevolja. A kada nevolja stigne, onda je prekasno.

Osnovne vrste osiguranja o kojima bi poduzetnik trebao razmišljati su osiguranje imovine, osiguranje o odgovornosti, kasko osiguranje vozila te osiguranje od prekida poslovanja.

Postoji niz struka za koje je osiguranje od odgovornosti obvezno. No, svako poslovanje, bez obzira na to koliko je malo, to treba. Štiti vas ako vi, vaši zaposlenici ili vaši proizvodi ili usluge uzrokuju (ili navodno uzrokuju) ozljede ili oštećenja treće strane.

Ako ste vlasnik zgrade ili uredske oprema, morate zaštiti svoju imovinu od požara, poplava, krađe i drugih sličnih rizika. Zgradu i opremu morate osigurati na pravu vrijednost, kako biste ih u slučaju štete mogli zamijeniti.

Kasko osiguranje je poželjno jer vozilo možete osigurati od oštećenja, krađe i sudara. Ako ste vozilo nabavili na leasing, onda ste ga gotovo sigurno morali osigurati.

Osiguranje od prekida poslovanja i gubitka prihoda svakako biste trebali razmotriti, pogotovo ako ste jedini zaposlenik. Raspitajte se o mogućnostima.

Uniqin webshop za male poduzetnike i obrtnike

Uniqa osiguranje nedavno je pokrenulo prvi specijalizirani webshop u Hrvatskoj na kojem obrtnici i vlasnici malih tvrtki mogu ugovoriti neki od ponuđenih poslovnih paketa. Paket nudi osiguranje poslovnog prostora, opreme i zaliha, a u osnovnim pokrićima su požar, eksplozija, udar groma, oluja, tuča, izljev vode, provalna krađa ili razbojstvo, udar zračne letjelice, vozila ili stroja u objekt.

Dodatna pokrića koja se mogu ugovoriti su indirektni udar groma, osiguranje stvari vlasnika i zaposlenika, osiguranje reklama i natpisa, lom stakla, poplave, bujice i visoke vode te odgovornost prema trećima i zaposlenicima.

U webshopu su putem izbornika ponuđene djelatnosti za koje je osiguranje moguće ugovoriti online. Pokrivene su uglavnom uslužne djelatnosti, dok za ostale, uključujući one koje obuhvaćaju proizvodnju i obradu, treba kontaktirati osiguravatelja.

“Webshop smo prilagodili isključivo obrtnicima i malim poduzetnicima kako bismo im olakšali i pojednostavili osiguranje imovine, ali i pojačali svijest o potrebi zaštite poslovanja od različitih rizika. Stoga je online ugovaranje ograničeno na djelatnosti koje nemaju proizvodnju. Za druge poslovne subjekte temeljem upita pripremamo ponudu koja je prilagođena njihovom poslovanju”, pojašnjavaju u Uniqa osiguranju.

Osiguranje prostora, adaptacije, zaliha i opreme

Osim djelatnosti u online obrascu upisujete površinu prostora koji želite osigurati, jeste li vlasnik prostora, što želite osigurati (poslovni prostor, adaptaciju, zalihe, opremu), mjesto te odabirete rok trajanja osiguranja (jedna do šest godina). Nakon toga kliknete za izračun premije.

Osiguranje adaptacije odnosi se na dio unajmljenog poslovnog prostora koji je klijent adaptirao. Na primjer, ako je postavio knauf pregrade, novi parket i slično. Ostatak  poslovnog prostora nije osiguran. Poslovni prostor može osigurati samo vlasnik prostora.

Među djelatnostima su navedeni uredi kao općenita kategorija dok su trgovačke djelatnosti raščlanjene na trgovine mješovitom robom, trgovine odjećom i obućom, knjižare i papirnice…

“Kad procjenjujemo rizičnost poslovnog prostora, ured i trgovina dvije su različite kategorije. Uredi su procijenjeni kao prostori manjeg rizika i zato nisu specificirani prema djelatnosti, dok se trgovine mogu jako razlikovati po rizicima kojima su izložene. Primjerice, za trgovinu naočala procjenjuje se veći rizik od provalne krađe nego za trgovinu sanitarija”, tumače u Uniqa osiguranju.

Osiguranje opreme podrazumijeva strojeve, namještaj, uredsku opremu, odnosno sve osim transportnih sredstava. Oprema se može osigurati od različitih rizika koji su, ovisno o odabranom paketu, navedeni u uvjetima osiguranja. Osnovni rizici su požar, oluja, izljev vode i krađa.

Prilikom ugovaranje online osiguranja nije potrebno specificirati opremu, nego samo njenu vrijednost. U slučaju nastanka štete vrijednost opreme, odnosno odgovara li ona vrijednosti u ugovoru o osiguranju, utvrđuje se uvidom u poslovne knjige, račune i druge dokumente osiguranika.

Zalihe su osigurane od rizika požara, oluje, izljeva vode, provalne krađe. Osigurane su zalihe roba i materijala. Radni prostor i skladište u kojem se zalihe nalaze također je potrebno osigurati osim ako se ne radi o najmu tih prostora.

Prilikom online osiguranja gleda se ukupna površina poslovnih prostora, a ne pojedinačni poslovni prostor. Ako ukupna površina ureda i skladišta prelazi 250 četvornih metara, osiguranje se ne može ugovoriti online, već je potrebno zatražiti ponudu.

Mogućnost ugovaranja franšize

Na webshopu se može ugovoriti isključivo osiguranje poslovnog prostora, opreme i zaliha. Obvezno autoosiguranje može se također kupiti online, ali ne u istom paketu, dok kasko osiguranje poduzetnici i obrtnici mogu osigurati na upit, odgovaraju u Uniqa osiguranju.  Osiguranje od odgovornosti, kao i osiguranje odgovornosti prema djelatnicima, također se mogu ugovoriti online, kao dodatna pokrića.

Važno je napomenuti da je prilikom osiguranja moguće ugovoriti franšizu, odnosno udio osiguranika u šteti. Ako ugovorite osiguranje s franšizom, osiguravatelj u slučaju štete koja premašuje iznos franšize plaća samo iznos iznad iznosa franšize. Također, osiguravatelj ne pokriva štetu manju od iznosa franšize. No, franšizu ne možete ugovoriti online, nego se morate obratiti izravno osiguravatelju i zatražiti ponudu. Franšizu je moguće ugovoriti za većinu osiguranja, od imovine do osiguranja od odgovornosti.

Ugovaranje osiguranja online je praktično i jednostavno, ali izravnim kontaktom s osiguravateljem možete detaljnije i vjerojatno povoljnije “ispeglati” neke uvjete, prilagoditi ih svojim potrebama. No, online pouda vam može poslužiti i kao dobar putokaz kojim smjerom krenuti u pregovore.