Hrvatski prehrambeni brend Boogie Bakery najavio je novi korak u svom razvoju s osnivanjem tvrtke za razvoj tehnologija i umjetne inteligencije u prehrambenoj industriji – Boogie Technology.
“Ideja za Boogie Technology je došla odavno. No, čekao se prvi trenutak da se iz hobija te odjela u sklopu Boogie Bakeryja dođe u mogućnost da se otvara zasebna tvrtka koja ima zadatak razvoj naprednijih rješenja za upravljanje proizvodnjom i primjenu umjetne inteligencije u prehrambenoj industriji!”, otkriva Karlo Vulin, koji je uz Mladena Vidovića jedan od vlasnika Boogie Laba. Vulin dodaje kako će tvrtka biti fokusirana na automatizaciju i skaliranje sourdough proizvodnje. “Mi smo uvijek fokusirani na spontanu fermentaciju, odnosno jedinu pravu zanatsku tehniku sourdough proizvodnje!”, napominje.
U Boogie Bakeryju već neko vrijeme razvijaju uređaje poput fermentora koji im omogućuju pametnije vođenje fermentacije i skaliranje sourdough proizvodnje.
Upravo zapošljavaju!
Sada šire projekt na ostale sklopove u industriji koje treba “opametiti” i povezati u jedno rješenje s umjetnom inteligencijom. Stoga, upravo zapošljavaju inženjere automatike, strojarstva, mehatronike i data scientiste. Svi novi zaposlenici dobit će priliku raditi iz Hrvatske ili novih ureda koji su u pripremi u New Yorku. Detalji o otvorenim pozicijama i prijavi mogu se pronaći na njihovim internetskim stranicama.
“Okupili smo vrhunski tim domaćih stručnjaka iz različitih industrija i najrenomiranijih naših tvrtki koji su s nama na projektu kao kolege, mentori ili vanjski suradnici. Već imamo suradnje s laboratorijima na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu te Institutu Ruđer Bošković. Naš tim je malen, što je izvrsna prilika za svi zaposlenici sudjeluju u razvoju nečeg bitnog. Dinamika u samoj tvrtki je odlična”, ističe Vulin.
Novi pogoni u Americi i Pakoštanima
Uskoro u Americi, a zatim i u Pakoštanima kreće izgradnja novih pogona čiji cilj je potpuna automatizacija – od proizvodnje, skladištenja do backofficea.
Boogie Bakery je krajem 2024. dobio i SPIN projekt financiran iz sredstava EU u ukupnoj vrijednosti od 2,5 milijuna eura, a uz to projekt se financira i vlastitim sredstvima.
Novo veliko međunarodno priznanje je da su postali i sastavni dio ponude na letovima američkog Delta Airlinesa. Jedan od najvećih svjetskih avio-prijevoznika prepoznao je kvalitetu sourdough peciva, koja su na svim njihovim letovima iz SAD-a u Europu i povratno, u prvoj i business klasi, što je veliko priznanje hrvatskoj kvaliteti i znanju.