Pokrenut fond BlueInvest vrijedan 75 milijuna eura

Fondom BlueInvest vrijednim 75 milijuna eura upravljat će Europski investicijski fond kao krovnim fondom kroz koji će se osigurati financijska sredstva za druge investicijske fondove koji su strateški usmjereni na inovativno plavo gospodarstvo

91
BlueInvest

Tijekom konferencije BlueInvest Day, održane u utorak u Bruxellesu, potpredsjednica EIB-a Emma Navarro i povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius pokrenuli su BlueInvestinvesticijski fond za plavo gospodarstvo. Fond je vrijedan 75 milijuna eura.

Fondom BlueInvest upravljat će Europski investicijski fond kao krovnim fondom kojim će se osigurati financijska sredstva za druge investicijske fondove koji su strateški usmjereni na inovativno plavo gospodarstvo.

Plavo gospodarstvo važno je za ostvarenje cilja prelaska na ugljično neutralno gospodarstvo do 2050., što je najavljeno u europskom Zelenom planu. Za novi program osigurana je potpora Europskog fonda za strateška ulaganja, koji je financijski stup Plana ulaganja za Europu.

Plavo gospodarstvo uključuje gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima i obalama. Obuhvaća poduzeća u morskom okolišu i poduzeća na kopnu koja proizvode robu ili usluge koje pridonose pomorskom gospodarstvu te uključuje mnoge obećavajuće projekte i poduzeća u početnoj fazi koji su često rezultat programa istraživanja i razvoja koje financira EU. Ta poduzeća razvijaju rješenja u području energije iz obnovljivih izvora, održivih morskih proizvoda, plave biotehnologije, informatičke tehnologije za pomorstvo i mnogim drugim područjima.

Podrška novoosnovanim, malim i srednjim poduzećima

Novi fond dopunjuje platforma BlueInvest Europske komisije, u okviru koje se poduzećima u početnoj fazi, MSP-ovima i rastućim poduzećima pruža podrška u području spremnosti za ulaganja i pristupa financiranju. Kako bi pomogla MSP-ovima u plavom gospodarstvu da razvijaju i stavljaju na tržište nove inovativne i održive proizvode, tehnologije i usluge, Komisija u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo financira i program dodjele bespovratnih sredstava u vrijednosti od dodatnih 40 milijuna eura.

“Klimatske promjene najviše utječu upravo na oceane, ali u oceanima se nalaze i mnoga rješenja za suočavanje s klimatskom krizom u svim pomorskim sektorima – od ribarstva i akvakulture do energije vjetra na moru, energije valova i plime i oseke, plave biotehnologije i mnogih drugih područja povezanih s inovacijama. Investicijski fond u vrijednosti od 75 milijuna eura instrument je kojim će se osloboditi potencijal plavog gospodarstva za doprinos u ostvarivanju ciljeva europskog zelenog plana i osiguravanje gospodarskog rasta europskih MSP-ova koji razvijaju inovativne i održive proizvode i usluge”, rekao je Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Mora kao održiv gospodarski resurs

Potpredsjednica EIB-a Emma Navarro, koja je nadležna za plavo gospodarstvo, istaknula je da su oceani, koji su izutetno važni život na zemlji, ugroženi i da ih treba zaštititi.

“Zbog toga razvijamo inovativna rješenja za financiranje kao potporu plavom gospodarstvu. Ta nam rješenja omogućuju da osiguramo financijska sredstva za zaštitu oceana i pretvorimo mora u održiv gospodarski resurs. Fondom BlueInvest koji danas pokrećemo pružit će se znatan doprinos mobilizaciji privatnih ulaganja u taj sektor i pomoći u pokretanju ključnih projekata. Riječ je o još jednom važnom projektu suradnje EIF-a i Europske komisije”, poručila je Navarro.

“Oceani pružaju nebrojene mogućnosti za gospodarski rast, ali taj rast mora biti održiv. Ulaganja u sektor plavog gospodarstva koja smo danas potpisali pokazuju da se javna sredstva u EU-u mogu upotrijebiti za privlačenje privatnih ulaganja i poticanje razvoja tog sektora. Iznimno mi je drago da sada možemo pokrenuti fond BlueInvest čija će sredstva zajedno s dodatnim privatnim kapitalom pomoći u ostvarivanju ciljeva europskog programa plavog gospodarstva”, rekao je glavni direktor EIF-a Alain Godard.

BlueInvest je inicijativa Europske komisije kojom se želi povećati pristup financiranju i spremnost za ulaganja novoosnovanih poduzeća, poduzeća u početnoj fazi te malih i srednjih poduzeća koja posluju u plavom gospodarstvu. Taj se cilj u okviru inicijative nastoji ostvariti putem internetske zajednice, podrške poduzećima u pogledu spremnosti za ulaganja, sudjelovanja ulagača, događanja, akademije i portfelja projekata.