Poslodavci vratili 255,8 mil. kn potpora za očuvanje radnih mjesta

Za očuvanje radnih mjesta iz državnog proračuna do sada je isplaćeno više od 11 milijardi kuna, a do sredine prošlog tjedna, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više od 25 tisuća poslodavca vratilo je 255,8 milijuna kuna potpora.

40
očuvanje radnih mjesta
[Image by Steve Buissinne from Pixabay]

Za očuvanje radnih mjesta iz državnog proračuna do sada je isplaćeno više od 11 milijardi kuna, a do sredine prošlog tjedna, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više od 25 tisuća poslodavca vratilo je 255,8 milijuna kuna potpora, piše Novi list. Riječ je o potporama koje su poslodavci vratili svojom odlukom ili je HZZ utvrdio da nemaju uvjete za dobivanje potpora.

Iz HZZ-a nisu odgovorili na koliko je potpora vraćeno na njihov zahtjev, a koliko su vratili sami poslodavci. Jedan spor između HZZ-a i korisnika potpora but će riješen na sudu, ali HZZ ne otkriva detalje o ovom sporu.

Što se tiče potpora za skraćivanje radnog vremena, ukupno je isplaćeno 223,4 milijuna kuna, a vraćeno je oko 771 tisuće kuna.

Potpore za očuvanje radnih mjesta država je počela isplaćivati na početku prvog vala pandemije. HZZ je odmah donio i kriterije za korištenje potpora, poput postotaka pada prihoda i obveznog zadržavanja radnika. Nakon tri mjeseca uvjeti su postroženi pa je dodana odredba da poslodavci moraju vratiti potpore ako u razdoblju od 29. svibnja do 31. prosinca 2021. godine isplate dobit ili udjel u dobiti ili ako tvrtka članovima uprave ili izvršnim direktorima dodijeli vlastite dionice kao nagradu.

Tada je u odluci navedeno i to da se potpora vraća u slučaju isplate bilo kakvih bonusa za postignute rezultate, isplate nagrade za rezultate rada iznad neoporezivog primitka, što znači isplatu bilo kakve nagrade iznad pet tisuća kuna. Nakon što su ovi kriteriji stupili na snagu, dio tvrtki odlučio je vratiti potpore ili ih više nije ni tražio.