Končar – Generatori i motori ugovorili prve poslove u Japanu

Ugovor obuhvaća projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane. Ovo je prvi put da su japanski investitori odabrali proizvođača turbina sa sjedištem u Europi

114
Končar generatori i motori

Tvrtka Končar – Generatori i motori (GIM), koja posluje u sastavu Končar – Elektroindustrije, nakon dvogodišnjih pregovora ugovorila je prvi posao na japanskom tržištu. Ugovor obuhvaća projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane, piše Suzana Varošanec u Poslovnom dnevniku. Riječ je o ugovoru koji je nastavak uspješne suradnje Končar GIM-a s austrijskim proizvođačem turbina.

Prva etapa projekta bit će završena uspješnim puštanjem u pogon sinkronog generatora nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) na MHE Shin Sakagami, dok će druga etapa biti završena puštanjem u pogon sinkronog generatora nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) i asinkronog generatora nominalne snage 0,546 MW (366 min-1) na MHE Shin Utsubo.

Ovo je prvi put da su japanski investitori odabrali proizvođača turbina sa sjedištem u Europi. Japan je zahtjevno tržište koje na prvo mjesto stavlja kvalitetu, tehničko rješenje i dobru komunikaciju, a austrijski partner i lokalni kupac prepoznali su kompetencije i sposobnosti Končar GIM-a potrebne su za razvoj ovakvih rješenja, ističu u hrvatskoj tvrtki.

>>Znate li da su niskopodni tramvaji Končarev i hrvatski izvozni brend?

U Končar GIM-u nadaju se da će im ovaj ugovor otvoriti vrata japanskog tržišta za nove, veće projekte u području hidroenergije, ali i u drugim poslovnim područjima.

U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga Grupe Končar u prvom kvartalu ove godine udio izvoza je 67 posto, a najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištima Njemačke, Švedske, UAE i Austrije. Dvije trećine ukupnog izvoza Grupe ide na tržište EU, što ukazuje na kvalitetu njihovih proizvoda i rješenja.

Končar GIM iza sebe ima 375 izgrađenih i revitaliziranih hidroelektrana u svijetu – pojedinačni proizvodi prilagođeni su zahtjevima kupaca i čine tržišnu nišu poslovanja društva, te što proizvedenih, što revitaliziranih 700 generatora. Njihovi poslovni rezultati temelje se na vlastitom razvoju proizvoda i vlastitoj proizvodnji, suradnji s ostalim Končarevim društvima, kao i znanstvenim institucijama.