U strategiji kompanije za sljedeće četiri godine stoji plan novih akvizicija, a pravac razmatranja je preuzimanje tvrtki koje su sukladne našem proizvodnom programu, a koje predstavljaju priliku i mogu ojačati položaj na tržištima koja su Podravci bitna. Znači ambicija je tu, kao i mogućnosti, istaknula je u ekskluzivnom razgovoru za PoslovniFM Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

U emisiji Ritam posla, urednice Lidije Kiseljak, Dalić je iznijela strateške planove daljnjeg razvoja kompanije te istaknula da bez modernizacije proizvodnje i povećanja njezine efikasnosti, pa time i smanjivanja troškova, ne mogu računati na konkurentsku borbu.

– U definiranju strategije i poslovnog plana napravili smo precizan plan investicija. Najveći projekt u ovoj godini je izgradnja logističko-distribucijskog centra u Koprivnici, za koji su projektiranja u tijeku, s dovršetkom centra sljedeće godine. To će nam omogućiti smanjenje broja skladišta, kojih imamo danas na više od 30 lokacija, koje ćemo većinom ugasiti. Zadržat ćemo logističke centre u Dugopolju i Rijeci, kazala je Dalić.

Dodala je da su se u posljednjih godinu dana u kompaniji više bavili unutarnjim pitanjima kako bi poboljšali i unaprijedili efikasnost organizacije te da je proces pri kraju a rezultat je nova organizacija i ojačani tim stručnjaka.

– Ovih dana ćemo donijeti i novu organizaciju, osnažili smo tim novim stručnjacima, ljudima koji su došli iz naših najpoznatijih kompanija. Kroz novu organizaciju dat ćemo priliku za napredovanje i našim najboljim stručnjacima, a meni je jedna od najznačajnijih vodilja bila izgradnja organizacije u kojoj će stručnjaci koji nose znanje u Podravki, dobiti priliku da to znanje na najbolji način stave u funkciju. Time ćemo stvoriti jednu, internu snažnu osnovu koja će nam dati dodatnu energiju u planiranim akvizicijama.

Dalić se osvrnula i na poslovanje u lanjskoj godini kada se već počeo pokazivao efekt rasta cijena sirovina, a od proljeća i rast cijena prijevoza, pa poljoprivrednih proizvoda, zatim rast energije, ambalaže… “Učili smo upravljati s tim, odnosno, bolje reći, prisjetili se kako se radi, jer iza nas je bilo relativno dugo razdoblje sa stabilnim cijenama sirovina.”

– Lanjski rast cijena po brojnim osnovama pokrivali smo unutarnjim rezervama, s jedne strane s odnosom s dobavljačima, s druge kroz upravljanje ugovorima. No, krajem godine to više nije bilo moguće, tako da smo bili prisiljeni promijeniti cijene naših proizvoda između 2 i 5 posto, sada smo u intenzivnoj komunikaciji s partnerima u maloprodaji i potrošačima kojima pokušavamo objasniti i komunicirati o proizvodu, kvaliteti i razlozima. Konačne cijene u maloprodaji određuje trgovac, tj. nemamo direktan utjecaj na cijenu na polici. Rezultat za prošlu godinu koji ćemo u ponedjeljak (28. veljače) objaviti, sačinjen je bez dizanja cijena finalnih proizvoda.

Isti izazovi su pred Podravkom i u ovoj godini, koja će, sigurno, biti obilježena na strani ponude, upravljanjem rasta cijena. Tek na vrlo malom broju inputa vidimo zaokrete. To će se odraziti na sve aspekte poslovanja, a vidjet ćemo do koje mjere u profitabilnosti, procjenjuje Dalić.

Ističe da teret rasta cijena sirovina nisu i neće prenijeti na radnike, koristiti plaće kao amortizer: “U proteklih godinu dana plaće su dva puta povećane, u prosjeku između 20 do 28 posto. Prvi put povećanje se odnosilo na najmanje plaćene radnike, a drugi na visoko stručne kadrove. Nekima je, naime, ta plaća ispadala manja od minimalne, smatrala sam da to nije primjereno ni veličini ni značenju Podravke. Želja nam je pokazati svim radnicima da oni sudjeluju u onom što radimo, rezultatima koje postižemo. Sve planove koje imamo, nitko ne može provesti sam, niti ja, niti uprava, nego svi zajedno i tu nam je potreban inovativan kapacitet stručnjaka i njihovo zalaganje.”

Podravka velike ambicije ima u dijelu poljoprivredne proizvodnje koju obavljanju sami za sebe – Tu također imamo velike ambicije kako bismo osigurali opskrbu poljoprivrednim proizvodima i odgovorili izazovima zelene agende, u dijelu smanjenja karbonskog otiska.. Ove godine smo obavili sve pripreme, po prvi put ćemo zasaditi papriku na velikim površinama, kako bi zadovoljili potrebu za crvenom paprikom za sve naše proizvode. Imamo intenzivnu suradnju s kooperantima u Istri u proizvodnji rajčice, a plan ju je ove godine udvostručiti. Prošli smo tjedan u Istri razgovarali o povećanju površina, a jedan od korisnika je i Ministarstvo pravosuđa u Puli, koji površinu ne koristi, navodi Dalić.

– Trebamo biti svjesni da ćemo se s rastom cijena nastaviti suočavati tijekom cijele godine, jer rast cijena sirovina dovodi do rasta cijena finalnih proizvoda, pa će se taj pritisak s ponude početi prenašati na potražnju. Jer u kolikoj mjeri Vlada smanji porez na dohodak, stvara se istodobno prostor za rast plaća i to znači onda da poslodavci moraju manje participirati u troškovima. No, godina je dugačka i svi instrumenti se ne mogu odjednom staviti na stol. Kombiniranjem instrumenata koje koristi, Vlada treba dobro razmisliti koje mjere istovremeno daju efekt stanovništvu kroz plaće, a čine i sastavni dio efikasnosti kroz troškove poduzeća, poručila je Dalić.

– U modernizaciji tehnologije koristimo i EU sredstva, najviše smo ih dobili za tehnološke linije u tvornici Kalnik u Varaždinu, gdje proizvodimo prerađeno povrće. Plan je na tom mjestu objediniti i preradu voća. Tijekom proteklih nekoliko godina iz EU smo dobili 40-tak milijuna kuna. Bilo bi bolje da velike tvrtke imaju i širi pristup različitim EU fondovima, jer je potrebno da takva sredstva završe u proizvodnji, namjenama koje su usmjerene na modernizaciju, robotizaciju, digitalizaciju… Upravo smo i pokrenuli projekt digitalizacije proizvodnje koji će imati učinak na mogućnosti praćenja i upravljanja proizvodnjom, a razvojem i dovršetkom digitalizacije moći ćemo uvesti sistem kojim će se radnici nagrađivati na temelju učinkovitosti, temeljem podataka da oni koji bolje upravljaju će biti i bolje nagrađeni. Nakon dva horizontalna povećanja plaća, ubuduće se ta povećanja biti individualna, otkrila je Martina Dalić i neke od planova razvoja Podravke.

Na pitanje gdje se bolje osjeća – u politici ili realnom sektoru, Dalić kaže da je pravilno reći da svako od tih područja ima svoje prednosti i nedostatke.

“Ono što nakon svih godina mogu reći je da su u gospodarstvu, financijama, industriji, ciljevi puno praktičniji i jasniji – potrebno je ostvariti rezultat. I to na tržištu u svakodnevnom natjecanju. Podravka izvozi na više od 50 tržišta, na svim tim tržištima susrećemo se s najvećim svjetskim kompanijama – konkurencijom i nema vremena za filozofiranje. Kako bi se prodao, proizvod mora odgovoriti željama i potrebama potrošača. To je i energija koja nas svakodnevno nosi – znanje, konkurencija, fokus na rad, unutarnje okruženje… s ciljem da se na tržištu mora pobijediti, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u.