Hrebac: Nema razloga za paniku, klijenti Sberbank mogu doći do svog novca

U Sberbanci Hrvatska trenutno je točno 69.952 klijenta odnosno deponenata, od kojih je 69. 858 klijenata osigurano i zaštićeno sustavom osiguranja odnosno zaštitom depozita do iznosa od 100.000,00 EUR, istaknula je Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

100
Hrvatski sustav za osiguranje depozita_Marija Hrebac
Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.; Foto: Hrvatska agencija za osiguranje depozita

Hrvatski sustav za osiguranje depozita postoji već 20 godina i nema nikakvog razloga za paniku što se tiče depozita građana Republike Hrvatske u bilo kojoj banci koja je u sustavu osiguranja depozita pa tako i Sberbanke u Hrvatskoj.

U Sberbanci Hrvatska trenutno je točno 69.952 klijenta odnosno deponenata, od kojih je 69. 858 klijenata osigurano i zaštićeno sustavom osiguranja odnosno zaštitom depozita do iznosa od 100.000,00 EUR u slučaju i najcrnjeg scenarija, istaknula je Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

“Dakle, nema mjesta panici, a i u najgorem slučaju i kad bi teoretski zakazali svi drugi sustavi, postoje raspoloživa sredstva – riječ o ukupno oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita – do kojih bi štediše mogle doći u vrlo kratkom zakonskom roku”, kazala je Hrebac na izvanrednoj konferenciji za novinare, donosi GIA, Gospodarsko informativna agencija.

Hrebac je podsjetila da je do danas u Republici Hrvatskoj otišlo u stečaj i propalo 30 kreditnih institucija te da je s osnova osigurane štednje isplaćeno više od 5,4 milijarde kuna. “Ponavljam, nema nikakvog razloga za paniku i straha da štediše neće moći do svojih sredstava. Po važećem Zakonu o osiguranju depozita, došli smo na rokove od 10 dana koliko je potrebno nakon propasti neke financijske institucije za isplatom osigurane štednje.”

Upitana o ostalim štedišama, osim građana, Hrebac je odgovorila kako je najviše, 64.000, štediša fizičkih osoba, a tu je i oko 3000 pravnih osoba odnosno trgovačkih društava, kao i 11 lokalnih jedinica. Pojasnila je da sustav osiguranja depozita do 100.000 EUR vrijedi za sve jedinice lokalne samouprave čiji je proračun na godišnjoj razini manji od 500.000,00 EUR.

Konferencija za novinare sazvana je u povodu brojnih upita građana i zabrinutosti nakon jučerašnjeg napada Rusije na Ukrajinu.