Poslovno ozračje kontinuirano se poboljšava, iako i dalje postoje slabosti

Zbog ovisnosti o turizmu i uvozu hrane i energije, lokalno je gospodarstvo ranjivo na vanjske šokove. U 2024. Acredia u Hrvatskoj očekuje godišnji rast realnog BDP-a od 2,5 posto, dok za 2025. predviđa rast od 3 posto

19
Acredia
Michael Kolb, član Uprave društva Acredia

Ulaskom u eurozonu smanjen je gospodarski rizik za trgovačka društva u Hrvatskoj. Rejting rizika zemlje stoga je blago unaprijeđen s razine BB2 na BB1, u skladu s novim Atlasom rizika zemalja koji utvrđuje osiguravatelj trgovačkih kredita Acredia u suradnji s društvom Allianz Trade. Ocjena rizika zemlje BB2 ukazuje na srednji rizik za tvrtke.

“Pridruživanje eurozoni prošle godine znatno je smanjilo transferne i konvertibilne rizike“, tumači Michael Kolb, član Upravnog odbora društva Acredia. “Poslovno ozračje kontinuirano se poboljšava, iako i dalje postoje točke slabosti. Zbog ovisnosti o turizmu i uvozu hrane i energije, lokalno je gospodarstvo ranjivo na vanjske šokove. U 2024. očekujemo godišnji rast realnog BDP-a od 2,5 posto u Hrvatskoj, dok za 2025. predviđamo rast od 3 posto.”

Sveukupno gledano, poboljšan je rejting rizika za 21 zemlju, što čini oko 19 posto globalnog BDP-a. Rejting je smanjen za samo četiri zemlje. Trend je potpuno drukčiji u usporedbi s 2022., kada je unaprijeđen rejting osam zemalja, a smanjen za 17.

“Rat u Ukrajini značajno je utjecao na procjene rizika zemalja u 2022. Globalno gospodarstvo prošle godine držalo se relativno dobro unatoč agresivnu pooštravanju monetarne politike i značajnim globalnim šokovima. Situacija je trenutačno bolja nego što to sugerira opće mišljenje“, razlaže Kolb. Najviše je unaprjeđenja zabilježeno u Africi (10), slijedi Europa (6), dok je u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi profil rizika poboljšan samo za Kinu i Urugvaj.

Prosječni globalni rizik od neplaćanja za trgovačka društva u 2023. neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik) i stabilan je u odnosu na 2022. Međutim, povećao se u odnosu na pandemijske godine i gotovo se vratio na razine iz 2019. Prema regionalnom pregledu, prosječna je ocjena rizika Afrike iznad tri (osjetljiv rizik), dok su Bliski istok, Latinska Amerika i istočna Europa (uključujući Rusiju) ispod ocjene tri (osjetljiv rizik), ali vrlo su blizu njezine granice. Azijsko-pacifička regija neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik), dok su zapadna Europa i Sjeverna Amerika vrlo blizu 1 (niski rizik).