Potpore za očuvanje radnih mjesta: 342 poduzetnika vratila 10 mil. kuna

Najčešći razlozi za povrat sredstva su nepripadno dodijeljena potpora odnosno uplate po krivim IBAN-ima i OIB-ima, isplata većeg broja potpora nego što je zatraženo, odustajanje od zahtjeva za potporom te nedovoljni pad prometa

353
potpore za očuvanje radnih mjesta
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Do sada je od ukupno 342 poslovna subjekta zatražen povrat ili su sami odustali od potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom te je realizirano oko 10 milijuna kuna povrata, navodi se u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava na upit portala Index.

Najčešći razlozi za povrat sredstva su nepripadno dodijeljena potpora, odnosno uplate po krivim IBAN-ima i OIB-ima. Drugi razlog je da je isplaćeno više potpora nego što je zatraženo, treći povrat cijele potpore zbog odustajanja od zahtjeva dok dio poduzetnika mora vratiti potpore zbog nedovoljnog pada prometa.

Ministarstvo ističe kako se težište stavlja na provjeru prije isplate potpore kako ne bi dolazilo do regresnih postupaka.

Ministar Josip Aladrović je u utorak u emisiji Otvoreno rekao da je sporna isplata oko 30 tisuća potpora za travanj. Objasnio je tada da je prilikom isplate potpora za ožujka bilo važno to obaviti što prije, a prilikom isplata potpora za travanj više pozornosti je posvećeno kontroli, između ostaloga i zbog prozivki da se potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćuju neselektivno.

Tako se u svibnju, prilikom obrade potpora za travanj, kroz JOPPD obrazac i razmjenu podataka između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Porezne uprave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za svakog zaposlenog za kojeg je potpora zatražena provjeravalo je li mu isplaćena plaća, ostvaruje li njegov poslodavac pravo na mjeru i tako dalje.

Na provjeri  mirovinskog ‘palo’ gotovo 14,5 tisuća radnika

Provjeru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije prošlo 4930 radnika za ožujak i 8633 radnika za travanj – nisu, naime, bili zaposleni na dan 19. ožujka 2020. U 974 slučaja utvrđeno je da je potpora zatražena za umirovljenike.

Kroz razmjenu podataka s Poreznom upravom provjeru nije prošlo 809 radnika, a za 35 tisuća je utvrđeno da moraju proći dodatnu provjeru. Što se tiče poslodavaca, 1291 poslodavac prilikom isplata za ožujak i 413 poslodavaca prilikom isplata za travanj nisu prošli početnu poreznu provjeru te se dodatno kontroliraju, navodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Prema podacima koje je iznio ministar Aladrović do sada je za travanj isplaćeno više od dvije milijarde kuna potpora za oko 515 tisuća zaposlenih. Za ožujak je isplaćeno 1,55 milijardi kuna za gotovo pola milijuna zaposlenih. Poptpora za ožujak iznosila je 3250 kuna po zaposleniku, a za travanj 4000 kuna po zaposleniku.