UGP položio vijenac za oproštaj od malog i srednjeg poduzetništva

Likovi poput Bujasa, koji zbog samopromocije uzurpiraju javni prostor, nakon svega što je poduzeto od strane države ne zaslužuju nikakav komentar, rekao je ministar Tomislav Ćorić komentirajući akciju Udruge Glas poduzetnika

34
Udruga Glas poduzetnika
Udruga Glas poduzetnika položila je vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja opraštajući se tim činom od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u ponedjeljak je položila vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja opraštajući se tim činom od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo nisu donijeli mjere koje su adekvatne i na taj način su uzrokovali golemo nezadovoljstvo među poduzetnicima.

UGP ističe kako žele da predsjednik Vlade razriješi s dužnosti ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji je “pokazao nerazumijevanje za mnogobrojne probleme poduzetnika i obrtnika”. Za vrijeme svog mandata nije pokrenuo ni jednu značajnu reformu, a ključne reforme gospodarstva nužne su kako bi Hrvatska izašla jača iz ove krize, poručuju iz UGP-a.

Upravo je to potaknulo poduzetnike i članove UGP-a da se okupe ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Upalili su lampione, položili vijence i cvijeće kako bi skrenuli pozornost na neizvjesno proljeće koje očekuje poduzetnike i njihove obitelji.

Prijevoznici koji su bili izuzetno pogođeni ovom krizom i koji nisu dobili gotovo nikakvu pomoć, zaustavili su jedan trak prometa u Ulici grada Vukovara kako bi podržali ovu akciju. Prilikom prosvjeda poštovale su se sve epidemiološke mjere, uključujući propisani razmak.

UGP: Promjene, a ne presija

“Tražimo hrabre promjene, porezne promjene, pravosuđe treba napokon profunkcionirati, javna i lokalna samouprava se trebaju digitalizirati, optimizirati. Prestanite s presijom, ne možemo plaćati 500 parafiskalnih nameta, suludi PDV koji je jedan od najvećih u EU”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

“Moramo ponoviti da su kratkoročne mjere neadekvatne i da će otjerati tisuće poduzetnika i njihovih obitelji u propast te nezaposlenost. Za UGP ovo nije borba samo za tvrtke, već za sve radnike u Hrvatskoj. Želimo snažno gospodarstvo i poduzetnike koji neće bježati iz Hrvatske zbog loših ekonomskih politika.

Osim toga, oštro osuđujemo izjavu ministra Ćorića koji je naveo da UGP ‘uzurpira javni prostor’ i koji je na osobnoj razini napao predsjednika UGP-a. Zar je borba za život nekoliko desetaka tisuća tvrtki i opstanak 100 000 radnih mjesta, uzurpiranje javnog prostora?”, navodi se u priopćenju UGP-a.

Gostujući na televiziji N1 ministar Ćorić rekao je da “likovi poput Bujasa, koji zbog samopromocije uzurpiraju javni prostor, nakon svega što je poduzeto od strane države ne zaslužuju nikakav komentar”.

Ministar Ćorić o “Bujasu i njegovoj sljedbi”

Ćorić je najavio da se u 13 sati sastaje s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca koja je Vladin “socijalni partner i koja zastupa ogromnu većinu poduzetnika, što pokazuje, smatra ministar, da Vlada nema problem sa socijalnim dijalogom.

“Problem Bujasa i njegove sljedbe je da ne žele čuti artikulirana promišljanja koja nisu na strani njihovih. Ja ne mogu govoriti ono što Bujas ili netko od ljudi koji se s njima promovira žele čuti”, rekao je Ćorić. Za svoju izjavu “neće baš sve tvrtke propasti” rekao je kako je izvučena iz konteksta.

“Sramotan je osoban napad ministra gospodarstva na predsjednika neovisne udruge poduzetnika i obrtnika kao sto je UGP. Umjesto da se bavi reformama i smanjivanjem nameta, on se bavi javnim osobnim uvredama poduzetnicima okupljenima u udruzi koja ima više od 13.500 članova”, odgovorio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

“Smatramo simptomatičnim kako, prema anketama koje možemo vidjeti u medijima, HDZ podržava 30 posto građana, dok u današnjoj anketi jednog portala ministra Ćorića podržava svega 8 posto građana. Također, samo 6 posto ispitanika zaposlilo bi ministra Ćorića u svojoj tvrtki.”

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, poručio je da se “ministar Ćorić se ne mora bojati otići s ministarske funkcije jer smo sigurni da će mu netko od 13.500 članova UGP-a rado ponuditi posao na neodređeno vrijeme, s probnim rokom od tri mjeseca, pod uvjetom da ne koristi 6+6″.

“Nikako ne bismo željeli da se vrati na Ekonomski fakultet i da svoje gospodarske nazore prenosi na nedužne studente prije nego što nešto nauči o stvarnom životu i o tome kako zaraditi plaću na tržištu”, rekao je Oreščanin.