UGP traži obeštećenje za poduzetnike kojima je obustavljen ili ograničen rad

U slučaju da Nacionalni stožer RH donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade da nadoknadi pad prometa, ističe Udruga Glas poduzetnika, dok će HUP Vladi poslati svoj prijedlog kompenzacijskih mjera

53

Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga Glas poduzetnika (UGP) reagirale su na najave Nacionalnog stožera Civilne zaštite o uvođenju strožih epidemioloških mjera koje bi trebale vrijediti do Božića. Očekuje se da će mjere biti objavljene u petak te da će na snagu stupiti u subotu u ponoć. Prema najavama nove epidemiološke mjere usmjerene su na ugostiteljstvo te na kulturu i obrazovanje.

UGP u priopćenju podsjeća da već duže vrijeme upozorava na neodrživost stanja u privatnom sektoru i apelira da se najpogođenijim sektorima pomogne s novim gospodarskim mjerama.

“Dosadašnje mjere bile su usmjerene gotovo isključivo na plaće, poreze i doprinose za zaposlene, a poduzetnici su i dalje imali druge troškove koje su morali financirati. Primjerice, najmovi i komunalne naknade su se plaćali bez obzira na pad prometa, kamate na kredite i leasinge su se i dalje obračunavale. Poduzetnici i obrtnici teško da mogu izdržati i podnijeti ovu krizu bez ikakve pomoći.”

Vlada imam obvezu nadoknaditi štetu

Navoda kako je donošenje novih epidemioloških mjera svakog tjedna oštetilo mnogobrojne tvrtke te ugrozilo desetke tisuća radnih mjesta. Kao primjer neobjašnjivih poteza Nacionalnog stožera i Vlade navode odluku o zatvaranju kazina i automat klubova “koji rade u skladu sa svim zakonima te u skladu s epidemiološkim mjerama”. UGP navodi da kazina i automat klubovi plaćaju poreze i parafiskalne namete od gotovo 2 milijarde kuna godišnje i da zapošljavaju više od sedam tisuća radnika čija je egzistencija sada ugrožena.

UGP se poziva na primjer Njemačke i Austrije koje svim svojim poduzetnicima kojima je zbog mjera obustavljeno ili ograničeno poslovanje isplaćuje 70-80 posto prošlogodišnjih prihoda. Isto traže za hrvatske poduzetnike.

>>Aladrović: I dosadašnje mjere bile su svojevrsno obeštećenje

“Smatramo da Vlada ima obavezu nadoknaditi nastalu štetu i solidarno pristupiti poduzetnicima u ovoj situaciji. U slučaju da Nacionalni stožer RH donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade da nadoknadi pad prometa.”

Mjere za očuvanje radnih mjesta namijenjene su radnicima, a ne poduzećima, čiji su troškovi daleko veći od troškova plaća, upozorava UGP te dodaju kako će, ako se Vlada ogluši na apele poduzetnika i obrtnika, “gotovo sigurno tisuće radnika ostati bez posla”.

UGP: Ne želimo otpuštati, ali nemamo izbora

“Ne želimo otpuštati, ali neće biti drugog izbora”, poručuje UGP.

“Mjere za očuvanje radnih mjesta više nisu dovoljne. Svjesni smo da je pred nama duga i teška zima, stoga još jednom apeliramo na Vladu – vrijeme je za ozbiljne reforme i adekvatne naknade tvrtkama, inače ćemo biti prisiljeni krenuti u ozbiljne prosvjede kako bismo ostvarili prava koja imaju poduzetnici u drugim državama EU”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

UGP podsjeća na izjave predsjednika Vlade i ministara da novca ima, “što se vidi i iz najave povećanja plaća te dijeljenja božićnice u javnom sektoru”. Osim toga, Vlada je nedavno dokapitalizirala Croatia Airlines, a u planu je kupnja vojnih aviona i mnoge druge javne nabavke koje su planirane u proračunu za 2021. godinu.

Ističu da su svoje članove uvijek pozivali da poštuju epidemiološke mjere, a Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu na dijalog, ali da od njih odgovore nisu dobili.

HUP pripremio prijedlog kompenzacijskih mjera

HUP je pak najavio da će u četvrtak, 26. studenoga, poslati Vladi svoje nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati ovom odlukom Stožera.

“Ugostitelji su već i sada ozbiljno ugroženi ovom krizom, a njihove zalihe su u potpunosti iscrpljene. Riječ je o jednom od sektora koji je najviše pogođen utjecajem pandemije. Podsjećamo, HUP je u nekoliko navrata upozoravao da do novog lockdowna ne smije doći jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize te smo predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana pribjegne nekim drugim metodama suzbijanja pandemije”, navodi se u priopćenju HUP-a.

HUP traži nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvog svibnja sljedeće godine. Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i smanjenje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine.

Kao dobre primjere ističu gradova Bjelovar i Rijeku koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma. Sličnu bi mjeru trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove.

“Svi zajedno moramo biti svjesni da se zatvaranjem objekata ugrožava ne samo i opstojnost gospodarstva nego su time ugrožena i brojna radna mjesta te nam prijeti osim ekonomskog i širi društveni kolaps”, zaključuje su u priopćenju HUP-a.