Aladrović: Svaka epidemiološka mjera imat će odgovarajuću ekonomsku

Određena traženja imaju smisla i ekonomske logike, pa i fiskalnog kapaciteta da bi se Vlada mogla obvezati na pokriće. Ali zahtjeve koji idu u smjeru naknade u iznosu postotka prošlogodišnjeg prihoda bojim se da kao ekonomija ne možemo izdržati, rekao je ministar Aladrović

63
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Odgovarajući na pitanje što će vlada poduzeti kako bi pomogla poduzetnicima kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje, ministar rada Josip Aladrović podsjetio je da je Vlada do sada u očuvanje radnih mjesta “investirala više od 7,5 milijardi kuna”.

“Nalazimo se u kompliciranoj epidemiološkoj situaciji. Brojke koje možemo vidjeti ne pokazuju trend opadanja ili stagnacije, nego rastu. Taj rast neminovno dovodi do toga da moramo ići na suzbijanje i smanjenja javnih okupljanja. To pak ima posljedice na ekonomiju. Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacijskim ekonomskim mjerama nositi s pandemijom. Uspjeli smo zaštititi i sačuvati tržište rada. Svjesni smo da postoji određena neizvjesnost posebno kod onih u uslužnom sektoru. Vlada će biti konzistentna i kao i do sada će intervencionistički će pomoći svim poslovnim subjektima koji se nađu u nezavidnoj situaciji. Ovisno o finaliziranju epidemioloških mjera i njihovim posljedica predstavit ćemo ekonomske mjere. Očekujemo da će to biti vrlo brzo. Ovih dana”, rekao je ministar rada Josip Aladrović prije sastanka užeg kabineta Vlada.

Na pitanje o mogućnosti nadoknade prihoda Aladrović je rekao kako se takvi prijedlozi vode praksama bogatijih i ekonomski snažnijih europskih zemalja.

>>UGP traži obeštećenje za poduzetnike kojima je obustavljen ili ograničen rad

“Određena traženja imaju smisla i ekonomske logike, pa i fiskalnog kapaciteta da bi se Vlada mogla obvezati na pokriće. Ali zahtjeve koji idu u smjeru naknade u iznosu određenog prošlogodišnjeg prihoda bojim se da kao ekonomija ne možemo izdržati. Međutim, nismo neskloni, kao i do sada, sjesti s ugostiteljima i raznim udrugama poslodavaca i drugim socijalnim partnerima te razgovarati o adekvatnim ekonomskim mjerama. Svi moramo biti svjesni da nam ova situacija iz dana u dan mijenja percepciju i ekonomskog i društvenog života. Do sada smo pokazali da se s time možemo nositi vjerujem da će tako biti i ubuduće.”

Aladrović smatra kako su i dosadašnje mjere bile svojevrsno obeštećenje- “Rekao sam da nam se percepcija iz dana u dan mijenja. Ako intervencionistički u ekonomiju investirate 7,5 milijardi kuna, s doprinosima 11 milijardi, mislim da se možemo složiti da je riječ o obeštećenju za one koji nisu mogli raditi”, rekao je ministar.

“Svaka epidemiološka mjera će imati popratnu ekonomsku protumjeru. Tako postupamo od prvog dana epidemije i nastavit ćemo tako dok god budemo smatrali da je to ekonomski i društveno opravdano”, poručio je ministar Aladrović.