Atic Solutions: Rješenja za male i srednje tvrtke, kulturu i sveučilišta

Iz radionice Atic Solutionsa izašla je aplikacija ATICWare - kompleksno programsko rješenje za vođenje cjelokupnog poslovanja poduzeća

213
Atic Solutions
Saša Mitrović, suosnivač i suvlasnik tvrtke Atic Solutions koju je pokrenuo s Tomislavom Trošićem

Jedno od najvažnijih programskih rješenja informatičke tvrtke Atic Solutions je ATICWare, modularni sustav za upravljanje resursima poduzeća koji omogućava korisniku praćenje cjelokupnog poslovanja (robno-materijalno poslovanje, prodajne procese, fiskalizaciju, evidenciju sati rada zaposlenika…).

“Sustav je izrađen kao web aplikacija na cloud tehnologiji pa je korisnici mogu dosegnuti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta. Ne moraju brinuti o fizičkoj infrastrukturi već samo osigurati internetsku vezu”, kazuje Saša Mitrović suosnivač i suvlasnik tvrtke koju je pokrenuo s Tomislavom Trošićem.

ATICWare
Sustav ATICWare

Za jednostavnije poslovne procese razvijena je stolna aplikacija AS-POS koju odlikuje jednostavno i pregledno sučelje, skladan dizajn te lakoća korištenja.

Sigurna i pouzdana pohrana dokumenata

Web aplikaciju ACADEMIO razvili su za potrebe sveučilišta. Namijenjena je nastavnicima i studentima za kreiranje i prikaz rasporeda sati, provjeru raspoloživosti i rezervaciju predavaonica te evidenciju održane nastave.

“Ona omogućuje brzo i lako preuzimanje svih potrebnih podataka o kolegijima, nastavnicima ili studentima. Aplikaciju, među inima, koristi Ekonomski fakultet u Osijeku”, objašnjava Mitrović.

“Trenutačno veliku pažnju posvećujemo poslovnom sustavu ASARH. To je modularni sustav koji služi kao alat za sigurnu i urednu pohranu svih digitalnih i klasičnih dokumenata u organizaciji.”

Od ostalih rješenja izdvaja AS-Kazalište, programsko rješenje namijenjeno za upravljanje poslovnim i tehnološkim procesima kazališta kao što su praćenje i evidencija predstava, prodaja i rezervacija ulaznica, pregled zauzeća sjedala u dvorani itd.

Portal BeeDuu, trenutno još u razvoju, jedinstveno je mjesto za povezivanje aktivnih glazbenika (bendove, samostalne i ostale), ugostitelja, uslužnih djelatnosti i talenata (i obrnuto).

S faksa u poduzetništvo

“Razvili smo i nekoliko personaliziranih aplikacija i web stranica za potrebe naših klijenata”, dodaje Mitrović.

ATIC Solutions razvija sva svoja programska rješenja na Microsoftovoj .NET platformi, a može se pohvaliti da je certificirani proizvođač programskih rješenja od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za ePomagala.

Tvrtka je nastala u veljači 2013. godine kada su se njeni osnivači Mitrović i Trošić nakon fakulteta odlučili okušati u poduzetništvu.

Tomislav Trošić
Suosnivač i suvlasnik tvrtke Tomislav Trošić

“Kako smo obojica primarno programeri, pravi izazov bio je preživjeti u poslovnom svijetu – no uspjeli smo”, kazuje Mitrović.

Većina korisnika aplikacija i rješenja ATIC Solutionsa su male i srednje tvrtke čiji poslovni procesi obuhvaćaju robno-materijalno poslovanje, maloprodaju, veleprodaju, proizvodnju, isporuku ortopedskih pomagala i financijsko računovodstvo.

Ostali korisnici su autoškole, obrazovne institucije i korisnici za koje su rađena programska rješenja po narudžbi.

Rast prihoda 45 posto

“Od 2013. godine prihodi tvrtke bilježe godišnji rast od 20 do 25 posto, a u ovoj godini do kraja srpnja bilježimo rast prihoda od 45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje”, ističe Mitrović.

Dodaje kako tvrtka do sada nije koristila kreditna zaduženja kako bi financirala poslovanje ili investicije. Uspjeli su međutim na natječaju E-impuls te dobili bespovratna sredstva za projekt ulaganja u jačanje konkurentnosti.

U hrvatskom poslovnom okruženju koči ih prevelika količina propisa koji im otežavaju razvoj. Pomoglo bi im, kao i mnogima, smanjivanje administracije u vođenju i upravljanju tvrtke, ukidanje pečata i uvođenje elektroničkog potpisa kako bi se više mogli fokusirati na rad.

“U budućnosti planiramo raditi i u inozemstvu te povećati prihode i broj zaposlenika. Smatram da to možemo ostvariti razvijajući programska rješenja koja čine tvrtke i ljude produktivnijima i mobilnima.

Pritom ne mislim isključivo na mobilne aplikacije, već na rješenja koja se mogu koristiti s bilo kojeg fizičkog mjesta i uređaja te u bilo koje vrijeme”, zaključuje Mitrović.