Divan: Brzo i jednostavno doznajte što se događa u gradu

Besplatni servis za pregled društvenih događanja za sada je dostupan samo za Zagreb, ali njegovi pokretači najavljuju kako je idući korak automatizacija punjenja sadržaja te pretrage događanja prema geolokaciji što znači da će se moći proširiti i na druge hrvatske gradove

1059
Divan
Suosnivačica Divana Matina Tenžera, foto: Valentina Nedeljko

Divan je besplatni servis za pregled društvenih događanja u gradu Zagrebu koji posjetiteljima stranice nudi da brzo i bez puno muke doznaju što se sve od događanja nudi u gradu. „Brzo i jednostavno, to su dvije smjernice na kojima počiva ovaj servis“, objašnjava Matina Tenžera, jedna od pokretačica servisa. Divan tim za sada, osim Matine, čini još i suosnivač Maroje Sabljić, ali nadaju se skorom proširenju za još nekoliko članova.

„Ideja o pokretanju portala javila se spontano – tijekom izlaska. Naime, u širem krugu ljudi među kojima se krećemo, prevladavao je stav da u Zagrebu nema dovoljno događanja, odnosno da informacije o događanjima nisu dostupne na jednom mjestu.

Divan: Od portala do aplikacije

Nerijetko smo se i sami zatekli u situaciji da ne znamo gdje izaći ili koja mjesta preporučiti prijateljima koji dolaze u Zagreb. Upravo smo tu prepoznali prostor i priliku pa se ideja za portal, a potom i aplikaciju, nametnula kao savršeno rješenje“, kazuje Matina.

Dodaje kako je sve krenulo skromno, s WordPress predloškom koji je odgovarao ideji portala. U međuvremenu su u hodu, nakon povratnih informacija korisnika, razvili i aplikaciju.

U odnosu na konkurenciju, što su uglavnom rješenja temeljena na Facebook događajima, tumači Matina, Divan je potpuniji i pouzdaniji. „Mi obuhvaćamo kategorije događanja koje nisu ovisne o sadržaju koji unose sami korisnici (user generated content) i dajemo dodanu vrijednost“, kaže.

Planovi o širenju u regiju

Servis Divan za sada je dostupan samo za Zagreb, ali Matina najavljuje kako će njegov idući korak tehnološkog razvoja ići u smjeru automatizacije punjenja sadržaja te pretrage događanja prema geolokaciji što znači da će se moći proširiti i na druge hrvatske gradove, a potom i regiju.

O iskustvu u domaćem poduzetništvu kaže: „Meni je ovo izlet u nepoznato i za sada se prilično dobro snalazim. Pomoć koju smo dobili od Razvojne agencije Zagreb bila je neizmjerna. U sklopu programa “Startup Factory Zagreb” smo mnogo naučili i u proteklih nekoliko mjeseci napravili zapažen napredak. Zahvalni smo na pruženoj prilici i nadamo se da će se naša priča nastaviti razvijati u istom pozitivnom tonu.“

Pomoć Razvojne agencije Zagreb

Razvojnoj agenciji Zagreb zahvalni su i jer im je ustupila prostor za rad u Tehnološkom parku, a nedavno osvojena nagrada na natjecanju Startup Factory Zagreb dodatno će ih motivirati da opravdaju ukazano povjerenje.

Divan za sada nije komercijalan, ali njegova suosnivačica najavljuje kako će ubrzo krenuti s komercijalizacijom određenih usluga za korisnike i klijente, počevši od prodaje ulaznica do promocija događanja, VIP članstva itd. Jedan od koraka u tom smjeru je i osnivanje tvrtke u njenom vlasništvu koja će za početak imati dvoje stalno zaposlenih.

O privlačenju investitora za sada ne razmišljaju. „Radimo s onim s čime raspolažemo pa ćemo vidjeti kako će se projekt dalje razvijati. Ujedno vjerujemo da ćemo na tom putu zainteresirati ulagače i partnere“, zaključuje Matina.