Članovi sindikata ne smiju imati veća materijalna prava od ostalih radnika

Takvu odluku donio je u utorak Ustavni sud nakon provedbe postupka ocjene ustavnosti toga dijela Zakona o radu

138

Članovi sindikata neće moći imati veća materijalna prava, poput regresa ili božićnice, od ostalih radnika koji nisu u sindikatu i nisu sudjelovali u kolektivnom pregovaranju. Takvu odluku donio je u utorak Ustavni sud nakon provedbe postupka ocjene ustavnosti toga dijela Zakona o radu.

Navedenu odredbu Ustavni suci ocijenili su diskriminatornom u odnosu prena ne-članovima sindikata, odnosno prema članovima nereprezentativnih sindikata.

Odluku Ustavnog suda za N1 komentirao je gavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin: “Mislim da je ta odluka skandalozna. Moramo se svi pitati kako je moguće da nešto što je u Njemačkoj normalno i poželjno, u Hrvatskoj je diskriminatorno. Nešto što u mogim europskim zemljama funkcionira najnormalnije, u Hrvatskoj je diskriminatorno”.

Dodaje da odluka Ustavno suda “nije korektna te je nepravedna prema svim članovima sindikata”. “Znam da se Ministarstvo rada ozbiljno potrudilo obrazložiti odluku i sve njene strane. Ne znam jesu li ustavni suci proučili to detaljno, ali s obzirom na ovu odluku mislim da nisu.”

“Bit će interesantno vidjeti obrazloženje odluke, mene baš jako zanima kako će biti obrazloženo kao diskrimninatorno. Ja mislim da je odluka diskriminatorna za sve članvoe sindikata koji svaki mjesec participiraju, plaćaju članarinu da bi svi njihovi kolege imali određene povlastice i višu razinu materijalnih prava. Ova zakonska odredba je zapravo to htjela barem na neki način izbalansirati. Mislim da to ne može biti diskriminatorno”, kazao je Kroflin.

Kroflin ističe da ovakav princip imaju ne samo europske zemlje, nego i azijske, a i SAD je prije par godina imao puno ozbiljniji sustav razlike članova i nečlanova.

“Ovo konkretno rješenje prepisano je iz Njemačke gdje je uočen problem da uživaju ista prava, samo članovi participiraju snazi sindikata, a svi zajedno uživaju plodove. To je diskriminacija”, rekao je Kroflin dodajući da će tek odlučiti o daljnjim koracima nakon što sve razmotre i vide obrazloženje odluke Ustavnog suda.