Gospodarska zona Brezje: 10 mil. kuna iz EU fondova za servisnu cestu

Uz 17 milijuna kuna koje idu za Tehnološki park i uz najavu države da će Gradu prepustiti zgradu bivšeg Varteksovog restorana kako bi se proširio Tehnološki park, ovo je druga velika gospodarska investicija koja će se financirati iz EU fondova

126
Gospodarska zona Brezje

Gradu Varaždinu odobreno je 9,97 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, potvrdila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ukupni iznos prihvatljivih troškova iznosi 19,02 milijuna kuna, a Grad će sufinancirati projekt s 9,05 milijuna kuna. Gospodarska zona Brezje smještena je uz istočnu zaobilaznicu na izlazu iz grada prema Zagrebu.

Uz 17 milijuna kuna koje idu za Tehnološki park i uz najavu države da će Gradu prepustiti zgradu bivšeg Varteksovog restorana kako bi se proširio Tehnološki park, ovo je druga velika gospodarska investicija koja će se financirati iz EU fondova. Investicijom će se bitno podići razina komunalne infrastrukture što je važan preduvjet za razvoj gospodarstva grada Varaždina.

“Investicije u Gospodarskoj zoni Brezje su već počele. Gradi se Farmal, a ovime stvaramo mogućnosti da jednog dana ovdje doista može doći i Hyundai. Projekt je od velikog razvojnog interesa za gospodarstvo i grad Varaždin. Dugoročno ćemo stvoriti uvjete da oko 800 tisuća četvornih metara u toj zoni bude spremno za investitore u bilo kojem trenutku#, rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Privlačenje novih investitora

Direktor Varkoma Željko Bunić istaknuo je kako će projekt ići kroz javnu nabavu, a Varkom će pružiti svu tehničku potporu u realizaciji. Koristit će se financijska sredstva Varkoma koja su neophodna da bi se projekt proveo, uz direktna sredstva iz proračuna Grada.

Miljenko Ernoić, ravnatelj razvojne Agencije Sjever DAN, dodao je kako će se izgradnja prometnice s biciklističkom stazom i odvodnja sufinancirati, sukladno indeksu razvijenosti jedinice područne (regionalne) samouprave, s 52 posto sredstava iz Europskog fonda za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020. godine.

Projektni prijedlog Grada Varaždina je prilikom ocjenjivanja kvalitete ostvario ukupno 44 od maksimalnih 60 bodova, dodao je Ernoić. Istaknuo je da je popunjenost u Zoni Brezje trenutno 11 posto te da će nova servisna cesta privući nove investitore tako da će popunjenost vrlo brzo rasti. Postupak će se provesti u dvije faze, a planirani rok za završetak projekta su dvije godine.

Grad Varaždin u proteklih godinu dana prijavio je i ostvario projekte u ukupnoj vrijednosti od 98 milijuna kuna od čega potpore iznose 36 milijuna kuna. To su projekti koji se odnose na obnovu dječjih vrtića i škola te gospodarski projekti opremanja Zone Brezje.