Osnovana Zajednica agencija za zapošljavanje

Osiguravanje kvalitetnog smještaja i hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, zaštite od diskriminacije te integracija stranih radnika samo su neke od zadaća koje je pred sebe postavila nova udruga

36
Marko Pekčec, predsjednik Zajednice agencija za zapošljavanja [Izvor: HGK]

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je osnivačka skupština Zajednica agencija za zapošljavanje. Cilj je okupiti tvrtke iz sektora kako bi se olakšalo poslovanje i uklonile administrativne zapreke. Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje ovog tržišta. Za predsjednika je izabran Marko Pekčec.

Osim produljenja valjanosti radnih dozvola, potrebno je i poboljšati uvjete rada i boravka stranih radnika. Osiguravanje kvalitetnog smještaja i hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, zaštite od diskriminacije te integracija stranih radnika samo su neke od zadaća koje je pred sebe postavila nova udruga.

Strani radnici najtraženiji su građevinskom, turističkom i logističkom sektoru. Ove godine je stranim radnicima izdano oko 180 tisuća dozvola za rad. Agencija za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj ima dosta, a uglavnom ih brinu isti problemi.

“Suočeni smo s nedovoljno agilnom administracijom i još uvijek neujednačenim procesima. U praksi se stalno susrećemo s gomilom prepreka koje su, smatram, rješive. U suštini, trebali bismo barem donekle skratiti radnje koje se dupliraju”, rekao je predsjednik Zajednice Marko Pekčec.

Dio problema je i u niskoj retenciji radnika: dio njih kada jednom uđe u Hrvatsku, dakle i u EU, bez problema odabire druge države članice – bilo zbog boljih financijskih uvjeta, bilo zbog drugih statusnih prednosti koje nude, dodao je Pekčec.

Očekuje se da će se ta tendencija smanjiti stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o strancima. Zakonom se planira produživanje valjanosti radne dozvole s jedne na 3 godine te olakšanje promjene zanimanja kod istog poslodavca, kao i promjena poslodavca u istom zanimanju unutar važeće dozvole za boravak i rad.

Radne dozvole više nisu toliki problem, ali zapinje s izdavanjem viza.

“Teško je i kao poslodavac i kao posrednik planirati. Za nešto za što je prije godinu dana trebalo tri mjeseca, sada traje i do šest mjeseci. Neke kolege kažu čak sedam-osam. Cilj nam je riješiti nedoumice u samom procesu apliciranja, kako bismo znali hoćemo li dobiti rješenje ili ne. Za mnoge poslodavce to je još uvijek vrlo apstraktno”, pojašnjava Pekčec.

Problem je i nelojalna konkurencija, agencije koje se osnivaju preko noći i ne nude nikakva jamstva poslodavcima ni radnicima, upozoravaju članovi novoosnovane Zajednice agencija za zapošljavanje. Od države traže jasan zakonski okvir i jednaka pravila postupanja u svim policijskim postajama u vezi s dobivanjem dozvola za strane radnike.

“Imamo veliki broj agencija, njihov rad nije do kraja reguliran i potrebne su edukacije i zakonski okvir kako bi agencije mogle što bolje djelovati”, poručila je glavna tajnica HGK-a Marina Rožić.