ZICER dobio šest novih tehnoloških laboratorija vrijednih 20 mil. kuna

Projekt je sufinaciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,59 milijuna kuna od čega je 15,73 milijuna kuna sufinacirano iz fondova Europske unije.

124
ZICER

Zagrebački inovacijski centar predstavio je u srijedu šest novih tehnoloških laboratorija. Gospodarskoj i akademskoj zajednici sada su na raspolaganju vrhunski opremljeni tehnološki centri (Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things) te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije s provedbom je započeo 1. lipnja 2017. godine i trajao je dvije godine. Implementacijom provedenih projektnih aktivnosti opremljeni su novi kapaciteti ZICER-a, pri čemu se poseban naglasak stavio na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara, kojima se omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva. Kroz nove kapacitete stvoreni su preduvjeti za intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice koja će uskoro rezultirati multiplikacijom koristi za gospodarstvo i društvo grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Projekt je sufinaciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,59 milijuna kuna od čega je 15,73 milijuna kuna sufinacirano iz fondova Europske unije. Nositelj ZICER je bio nositelj projekta, dok je Grad Zagreb bio partner.

U ZICER-u više od sto startupa

ZICER je središnje mjesto razvoja startup poduzetništva u Hrvatskoj. Povezujući poduzetništvo, inovacije i visoku tehnologiju u ZICER-u se stvara nova vrijednost i razvijaju se proizvodi s internacionalnim potencijalom. Tu je inkubirano više od 100 startup tvrtki kojima Grad Zagreb kroz infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku i financijsku podršku daje vjetar u leđa za sigurniji poduzetnički start. Zahvaljujući EU projektu StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije kroz opremanje vrhunskih laboratorije za istraživanje i razvoj sada su stvoreni još bolji uvjeti za razvoj međunarodno tržišno održivih inovativnih rješenja.

Na Završnoj konferenciji Projekta, pred više od 170 sudionika govorili su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Rezultate Projekta predstavila je Ariana Magdić, voditeljica StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, dok su praktičnu primjenu centara predstavili u ZICER-u inkubirani poduzetnici i korisnici predstavljenih tehnoloških centara: Ljubomir Lokin iz 3D tech-a, Nikola Blažević iz Mikrotvornice, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Luka Vida iz Recogna, Ivan Pelivan iz Stratowave Connecta, Ivan Tadić iz Maven Mulea te Hrvoje Nikola Vučemilo iz Membrain projektiranja.