Kalifornijski robopicajol dobio financijsku injekciju od 375 milijuna dolara

SoftBank je navodno spreman uložiti dodatnih 375 milijuna dolara u tvrtku za dostavu pizza čiju vrijednost procjenjuje na oko 2,25 milijarde dolara

u 5:59 Zadnja izmjena: 07.11.2018 u 6:19
55
Zume Pizza

Zume Pizza, kalifornijski start-up koji koristi robote za izradu pizze, navodno je dobio financijsku podršku od 375 milijuna dolara od tehnološke investicijske tvrtke SoftBank Vision Fund.

Kalifornijska tvrtka potvrdila je da je dobila financijsku injekciju u prijavi Američkoj komisiji za vrijednosne papire, ali u prijavi se ne navodi tko je ulagač. Wall Street Journal je prvi izvijestio da je riječ o SoftBank Vision Fundu u vlasništvu japanskog multinacionalnog holdinga SoftBank Group.

SoftBank Vision Fundu raspolaže imovinom od 100 milijardi dolara, a jedan id vodećih ulagača u fond je, s 45 milijardi dolara, javni investicijski fond Saudijske Arabije.

WSJ navodi da je SoftBank spreman uložiti dodatnih 375 milijuna dolara u tvrtku za dostavu pizza čiju vrijednost procjenjuje na oko 2,25 milijardi dolara.

Zume Pizza zapošljava mješavinu robota i ljudi za pripremanje i isporuku hrane. Roboti stavljaju umak od rajčice i druge sastojke na sirovo tijesto za pizzu koje onda stavljaju u zagrijane pećnice.

Cijena robota je između 25.000 i 35.000 dolara, a izrađuju ih ABB, globalni proizvođač poznat po izradi robota za velike proizvodne pogone.

Daljinski upravljane pećnice u kamionima

Zuma Pizza također planira primijeniti za dostavu kamione s daljinski upravljanim pećnicama kako bi zagrijavala pizze prilikom dostave. Upravljanje pećnicama u cloudu omogućava tvrtki da zaobiđe pravila koja sprečavaju pripremu hrane u vozilima koja se kreću.

Tvrtka je svoju prvu pizzu prodala u travnju 2016., a trenutno dostavlja hranu na području Athertona, Cupertinoa, Palo Altoa, East Palo Altoa, Menlo Parka, Mountain Viewa, Stanforda, Santa Clare, Sunnyvalea i Campbella.