Danas u 13 sati otvara se prvi poziv za projekt WiFi4EU

U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama, knjižnicama, zdravstvenim ustanovama...

114
WiFi4EU

Prvi poziv na podnošenje prijava dodjele vouchera Europske komisije za projekt WiFi4EU bit će otvoren 7. studenoga 2018. u 13 sati (CET). Općine i gradovi će moći podnijeti zahtjev za voucher na principu najbrže prijave. Poziv će biti otvoren do 17 sati 9. studenog 2018. godine.

U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama, knjižnicama, zdravstvenim ustanovama, muzejima… Aplicirati mogu općine i institucije pod njihovim okriljem.

Projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja, ali pri tome će se paziti da svaka država članica dobije barem minimalni broj vaučera. U okviru prvog poziva dodjeljivat će se najmanje 15 vaučera po državi.

>>Kako do besplatne javne WiFi infrastrukture u svakom europskom selu i gradu

Općine mogu podnijeti zahtjev za kupon tek nakon što je poziv otvoren.

Prvi poziv WiFi4EU inicijative će distribuirati 2800 vouchera općinama i gradovima diljem Europe, a predviđena su još četiri poziva. U proračunu EU-a za program WiFi4EU do 2020. namijenjeno je 120 milijuna eura. Aplicirati mogu općine i institucije pod njihovim okriljem.

Općine vaučere WiFi4EU mogu iskoristiti za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim javnim prostorima. Troškove rada i održavanja mreže tijekom najmanje tri godine nakon postavljanja pristupnih točaka snosit će općine.

Besplatan pristup internetu na javnim mjestima

Inicijativa WiFi4EU omogućit će besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem EU-a. Lokalne zajednice će zahvaljujući programu WiFi4EU olakšati građanima pristup internetu i omogućit će im da u potpunosti iskoriste bezbrojne mogućnosti koje donosi digitalizacija. Riječ je o važnom koraku prema ostvarivanju jedinstvenog digitalnog tržišta.

Program WiFi4EU bit će zemljopisno ravnomjerno raspoređen kako bi brza internetska veza bila dostupna stanovništvu i posjetiteljima širom EU-a. Do 2020. trebao bi obuhvatiti 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu.

Kroz posebnu aplikaciju tijela lokalne uprave i samouprave poticat će se na razvoj i promicanje digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo, e-turizam i slično.

Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne dupliciraju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.