Amerikance će uklanjanje kineske opreme iz mreža koštati 1,8 mlrd dolara

Kineski tehnološki divovi Huawei i ZTE proglašeni su prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Kinesku opremu ne koristi niti jedan veliki američki operator, ali koriste ju brojni mali, ruralni operatori kojima je ona bila pristupačnija od opreme europskih proozvođača

67

Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC – The Federal Communications Commission) objavila je u petak da bi uklanjanje i zamjena opreme kineskih proizvođača Huaweija i ZTE-ija koja se nalazi u američkim telekomunikacijskim mrežama koje se financiraju iz saveznih izvora moglo koštati oko 1,8 milijardi dolara.

U lipnju je FCC službeno klasificirao Huawei i ZTE kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti, nakon što je još prošle godine zabranio telekomunikacijskim operatorima da sredstva iz Fonda za univerzalne usluge vrijednog 8,3 milijardi dolara godišnje koriste za kupnju opreme od dvaju kineskih tehnoloških divova. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je pak u ožujku zakon koji zabranjuje operatorima da koriste vladina sredstva za kupnju mrežne opreme od Huaweija i ZTE-a.

“Nakon što smo utvrdili prisustvo nesigurne opreme u našim mrežama, možemo raditi na tome da se te mreže – posebno one malih i ruralnih operatora – oslanjaju na infrastrukturu pouzdanih dobavljača”, poručio je u priopćenju predsjednik FCC-a Ajit Pa. Dodao je kako će “još jednom pozvati” Kongres da osigura odgovarajuće naknade operatorima za zamjenu opreme.

FCC je još početkom godine počeo prikupljati podatke od američkih operatora koji koriste Huaweijevu i ZTE-ovu mrežnu opremu kako bi pomogao malim I ruralnim operatorima da pokriju te troškove.

SAD, Velika Britanija i Australija zabranile su zbog sigurnosnih razloga upotrebu Huaweijeve opreme. Optužuju kinesku kompaniju da je povezana s kineskom vladom. Očekuje se da će korištenje opreme kineskog proizvođača zabraniti i Indija.

Sigurnosni izazovi

Ljudi koji brinu o nacionalnoj sigurnosti spomenutih zemalja smatraju kako se kineska oprema koristi ua špijuniranje drugih zemalja i tvrtki ili za isključivanje ključnih komunikacijskih mreža u slučaju nekog budućeg sukoba. Te se procjene temelje na kineskom zakonu kojim je propisano da tvrtke pod njegovom jurisdikcijom moraju udovoljiti zahtjevima kineskih obavještajnih službi što može ugroziti sigurnost komunikacijskih mreža širom svijeta.

Huawei to, naravno, opovrgava.

Ulozi su posebno visoki kada je u pitanju 5G, sljedeća generacija bežične tehnologije, koja omogućuje mnogo brže usluge i manje kašnjenje u mreži. Očekuje se da će mogućnost povezivanja više uređaja i pružanja povratnih informacija u stvarnom vremenu potaknuti korjenite promjene u načinu kako živimo i radimo, uvodeći nova iskustva poput autonomnih automobila i napredne proširene stvarnosti.

Telekomunikacijski operatori širom svijeta utrkuju se u implementiranju 5G mreža. Zemlja koja stekne prednost profitirat će od uvođenja novih tehnologija, kao što su Sjedinjene Države profitirale od poduzeća i usluga nastalih na temelju 4G-a – od prijenosa uživo na Facebooku do usluga dijeljenja vožnje poput Ubera. Mnogi vjeruju da će 5G potaknuti slične promjene.

Huawei je dominantan dobavljač na tržištu 5G, što dodatno povećava ulog.

Kinesku opremu koriste mali ruralni operatori

Niti jedan od glavnih američkih telekomunikacijskih operatora – AT&T, Verizon ili T-Mobile – u svojim 5G mrežama nema opremu kineskih proizvođača. FCC nje objavio koji operatori koriste kinesku opremu, no sva tri velika operatora objavili su da kineska oprema nije ugrađena ni u njihove 4G LTE mreže.

“Bit će jasan: ne koristimo Huaweijevu ili ZTE-ovu mrežnu opremu ni u jednom dijelu naše mreže I nikada je nećemo koristiti u našoj 5G mreži”, rekao je bivši izvršni direktor T-Mobilea John Legere u pismenom svjedočenju povodom spajanja sa Sprintom pred pododborom za komunikacije Zastupničkog doma u veljači 2019. godine.

Huaweijevu opremu u SAD-u koriste uglavnom manji ruralni operatori kojima je ona bila pristupačnija od opreme europskih dobavljača Ericssona i Nokije.