HZZ: Zahtjevi za potpore za rujan zaprimaju se od 15. rujna do 15. listopada

Potpora za očuvanje radnih mjesta u ugroženim djelatnostima iznosi 4000 kuna po radnika, a potpora za mikropoduzetnike 2000 kuna po radnika. Obje uključuju otpis odgovarajućih doprinosa.

266
potpore rujan
Ugrožene djelatnosti uključuju prijevoz putnika, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića , djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja (touroperatora) te djelatnosti vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje

Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je da se zahtjevi za potpore za očuvanje radnih mjesta za rujan počinju zaprimati 15. rujna, a zahtjevi se mogu podnositi do 15. listopada.

Potpora za očuvanje radnih mjesta u ugroženim djelatnostima uključuje djelatnosti kao do sada: prijevoz putnika, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića (dio ugostiteljstva), djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja (touroperatora) te djelatnosti vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje. Uvjet je da su poduzetnici u mjesecu za koji traže potporu imali pad prometa veći od 60 posto na godišnjoj razini. Potpora iznosi 4000 kuna po radniku te otpis pripadajućih doprinosa.

Potpora za mikropoduzetnike – poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika – iznosi 2000 kuna po radniku. Mikropoduzetnici moraju dokazati da su im prihodi pali za najmanje 50 posto. Mjera se odnosi se na sve sektore gospodarstva, a potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa.

Svi poslodavci, bez obzira na djelatnost, koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite moći koristiti ove mjere, s time da će se za one kojima je rad ograničen odlukom Stožera (npr. skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja, itd.) po potrebi morati dokazati poteškoće u poslovanju (pad prihoda za 60 odnosno 50 posto).

>>Potpore mikropoduzetnicima i ugroženim djelatnostima produžene do 31. prosinca

Mjera Stalni sezonac

Za mjeru Stalni sezonac definirano je na koje se načine novčana pomoć određuje u slučajevima kada korisnik mjere u 2020.g. nije uopće radio, ukoliko je radio najmanje tri cijela kalendarska mjeseca, te ukoliko je radio kraće od tri cijela kalendarska mjeseca.

Nakon isteka prvih šest mjeseci za osobe koje su koristile mjeru, a za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom, novčana pomoć određuje se na sljedeći način:

  • ako osoba u 2020. godini nije uopće radila, novčana pomoć iznosi 50% neto iznosa minimalne plaće (1.625,00 kn) i to za cijelo vrijeme korištenja mjere stalni sezonac COVID-19
  • ako je osoba u 2020. godini radila najmanje tri cijela kalendarska mjeseca, novčana pomoć za prvih 90 dana korištenja iznosi 60% bruto plaće ostvarene za ta tri mjeseca, a za preostalo vrijeme korištenja iznosi 30% bruto plaće
  • ako je osoba u 2020. godini radila kraće od tri cijela kalendarska mjeseca, novčana pomoć određuje se prema ostvarenoj plaći u 2019. godini.

Nastavlja se i produljenje mjere Stalni sezonac (COVID – 19) za stalne sezonce kojima je radni odnos u sezoni 2020.g. bio kraći od šest mjeseci. Poslodavci i dalje podnose zahtjev za Stalni sezonac (COVID – 19) uz dokumentaciju koja se od njih traži.