Azijsko-pacifička regija predvodi u usvajanju 5G tehologije

Zemlje koje su rano lansirale 5G tehnologiju predvodit će rast mobilnog prometa, a u azijsko-pacifičkoj regiji lideri su Južna Koreja, Kina, Japan i Australija

103
Azijsko-pacifička regija 5G
[Pixabay]

Azijsko-pacifička (APAC) regija s 1,14 milijardi pretplatnika predvodnik je usvajanja 5G tehnologije, pokazalo je istraživanje tvrtke Global Data, specijalizirane za analize tehnološkog sektora. U analizi se predviđa da će do 2024. azijsko-pacifičko tržište činiti 65 posto globalnih pretplata na 5G, te da će regija imati 44 posto udjela u globalnim prihodima kada je riječ o 5G tehnologiji. Slijedi ju Sjeverna Amerika s 32 posto.

Zemlje koje su rano lansirale 5G tehnologiju predvodit će rast mobilnog prometa, a u azijsko-pacifičkoj regiji lideri su Južna Koreja, Kina, Japan i Australija.

Predviđa se da će prosječni mjesečni podatkovni promet u regiji po korisniku u razdoblju od 2019. do 2024. porast s 5 GB na 11 GB, dok bi globalni prosjek prema predviđanjima iznosio 9,98 GB.

Operatori još uvijek planiraju

GlobalData navodi da utjecaj 5G tehnologija u 2020. neće biti zamjetan jer operatori i dobavljači još uvijek rade na planovima uvođenja nove generacije mobilne tehnolgije.

Prema podacima tvrtke GlobalData udio 4G tehnologije u ukupnom telekomunikacijskom tržištu azijsko-pacifičke regije u razdoblju od 2014. do 2018. porastao je sa 6,4 posto na 49 posto. Predviđa se da će po sličnom uzorku udio 5G tehnologija na regionalnom tržištu do 2024. dosegnuti udjel od 25-30 posto.

Očekivana stopa rasta udjela 5G tehnologije bit će razmjerno visoka zahvaljujući širokoj primjeni, poput interneta stvari (IoT) i poboljšanih usluga širokopojasne mreže mobilne telefonije.

“Zbog malog kašnjenja, visoke pouzdanosti i veće propusnosti 5G će povećati potražnju i mogućnosti platformi utemeljenih na IoT, virtualnoj stvarnosti i robotici”, nagasila je Ramya Sindhu Jetty, analitičarka tvrtke GlobalData specijalizirana za telekomunikacijsko tržište.

Dodala je kako je velika vjerojatnost da će 5G biti prihvaćen u zemljama gdje je 4G trenutno vodeća tehnologija. “Iako će razne 5G mreže zaživjeti već u ovoj godini, prodaja 5G pametnih telefona bit će umjerena zbog visokih inicijalnih troškova i slabe mrežne pokrivenosti na nacionalnoj razini. No, bežična 5G mreža neće snažno utjecati samo na korisnički sektor, nego i na automobilski sektor, internet stvari i proizvodnu industriju. Operatori poput China Telekoma nveć stvaraju snažan ekosustav koji će objediniti cloud, umjetnu inteligenciju i 5G.”