Na Sveučilištu Coventry puštena u rad prva samostalna 5G mreža u Britaniji

Kada se korisnik danas poveže na 5G mrežu, on koristi miks 4G i 5G tehnologije. No, sljedeća faza je 5G mreža potpuno neovisna od 4G-a, koja se zato naziva "samostalnom" i otvara daleko više mogućnosti za revoluciju u načinu povezivanja potrošača i poduzeća.

83
samostalna 5G mreža
Jane Rudge sa sveučilišta Coventry pristupa prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji [foto: Coventry UniversityG

Na Sveučilištu Coventry nedavno je u partnerstvu s telekomunikacijskim operatorom Vodafoneom UK puštena u rad prva samostalna 5G mreža u Velikoj Britaniji. Mreža koju pokreće Ericssonova tehnologija koristit će se za testiranje učenja pomoću virtualne stvarnosti kao podrška obuci na studijima medicinskih sestara i srodnih zdravstvenih stručnjaka.

Instalirane su i male ćelije Ericssonovog 5G Radio Dot sustava za brzu vezu i veliki kapacitet u zatvorenim sveučilišnim institucijama Disruptive Media Learning Lab i National Transport Design Centre.

Mreža je sljedeća faza u razvoju tehnologije 5G i instalirana je u zgradu Alison Gingell u sveučilišnom kampusu u centra grada. To je prvi korak u planovima Sveučilišta Coventry da stvori 5G kampus i omogući svojim studentima i nastavnicima inovativne i fleksibilne metode učenja i poduke.

Najnovija tehnolgija u kombinaciji s najvišim obrazovnim standardom

Vodafone je prvi operator koji je predstavio samostalnu 5G mrežu u Velikoj Britaniji i to godinu dana nakon što je pustio u rad komercijalnu 5G mrežu. Samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry će pokazati prave prednosti tehnologije 5G, uključujući ultra-niske latencije, zajamčene performanse u brzini i internet stvari na do sada neviđenoj razini, ističu iz britanske kompanije.

“Uvijek nastojimo poboljšati i razviti iskustvo podučavanja i učenja za naše studente i zaposlenike. Suradnja s Vodafoneom na pokretanju prve samostalne 5G mreže u Velikoj Britaniji pomoći će nam da nastavimo s inovacijama i poboljšavamo način kako studenti uče. Usklađivanje najnovije tehnologije s našim zlatnim obrazovnim standardom (Teaching Excellence Framework Gold Standard) omogućuje nam da svojim studentima pružimo najbolje iskustvo. Budući da smo prvo britansko sveučilište koje je implementiralo novu fazu tehnologije 5G, uskoro ćemo otkriti uzbudljive načine primjene ove tehnologije koji će nam omogućiti da maksimiziramo njen potencijal pri obrazovanju naših studenata”, rekao je profesor John Latham, zamjenik rektora Sveučilišta Coventry.

“Ovo je značajan korak u našem 5G putovanju i to samo godinu dana nakon lansiranja komercijalne mreže. Tehnologija 5G omogućuje veći kapacitet i povećanje brzine. Pruža ljudima najbolje mobilno iskustvo do sada, ali to je samo vrh ledenog brijega onoga što se s 5G može učiniti. S ovom novom mrežom uživo demonstriramo budući potencijal tehnologije 5G i koliko će ona biti vrijedna za britansko gospodarstvo. Nova faza 5G-a pruža nevjerojatne mogućnosti koje još nisu zaživjele. Od ovog trenutka možemo promatrati kako 5G mijenja način razmišljanja o povezivanju i o tome što je sve moguće povezati”, rekao je Scott Petty, glavni tehnički direktor Vodafonea UK.

Samostalna 5G mreža potpuno je neovisna od 4G tehnologije

Kada se korisnik danas poveže na 5G mrežu, on koristi miks 4G i 5G tehnologije.To je tek prva faza 5G-a, a njena glavna prednost je povećanje kapaciteta, odnosno veća brzina i pouzdanija veza.

Sljedeća faza tehnologije 5G je mreža potpuno neovisna od 4G-a, koja se zato naziva “samostalnom” i otvara daleko više mogućnosti za revoluciju u načinu povezivanja potrošača i poduzeća.

Kako bi omogućio postavljanje mreže na Sveučilištu Coventry, Vodafone se udružio s četiri tehnološka lidera u 5G tehnologiji: Ericsonom, Qualcommom, MediaTekom i OPPO-om.

“Samostalne mreže ključne su za promišljanje društva, gospodarstva i industrije uz 5G tehnologiju. Ponosni smo na ovo postignuće u partnerstvu s Vodafoneom. Ovo je još jedan primjer Ericssonovog tehnološkog liderstva u 5G”, istaknuo je Arun Bansal, čelni čovjek Ericssona odgovoran za Europu i Latinsku Ameriku.

Prije godinu dana, 3. srpnja 2019., Vodafone je pokrenuo komercijalnu 5G  mrežu u sedam britanskih gradova. Nakon toga Vodafone je u mrežu uključio još 37 mjesta i znatno proširio pokrivenost. Također, Vodafone je s 5G mrežom pokrio 70 lokacija diljem Irske, Italije, Njemačke i Španjolske i jedini je operater u Velikoj Britaniji koji nudi 5G pristup korisnicima koji borave u inozemstvu.

>>Ericssonov softver omogućuje lakši prelazak na samostalni 5G NR

>>HT će u 2020. na optičku mrežu priključiti 80.000 kućanstava