Ericssonov softver omogućuje lakši prelazak na samostalni 5G NR

Do sada su 5G mreže bile pokretane u nesamostalnom načinu rada (NSA) s pozadinskim 4G mrežnim slojem za podršku potrebnoj signalizaciji. Samostalni 5G nove radijske tehnologije uklanja tu ovisnost o 4G

45
Ericsson 5G NR

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Uz pomoć ovog softvera pružatelji komunikacijskih usluga mogu koristiti 5G NR bez potrebe za signalizacijskom podrškom LTE mreže u podlozi. To će pružateljima usluga omogućiti da 5G NR dodaju postojećim 4G lokacijama s jednostavnijom arhitekturom ili da neovisno pokrenu 5G u novim područjima poput tvornica, za podršku aplikacijama i uslugama za tvrtke. Sva Ericsson Radio System oprema implementirana od 2015. godine može podržati samostalni 5G NR samo pomoću instalacije softvera.

Uklanja se ovisnost o 4G mreži

Do sada su 5G mreže bile pokretane u nesamostalnom načinu rada (NSA) s pozadinskim 4G mrežnim slojem za podršku potrebnoj signalizaciji. Samostalni 5G NR uklanja tu ovisnost o 4G. Uz samostalni 5G NR, brže mrežno povezivanje, jednostavnije upravljanje mobilnošću i neposredni pristup širokim 5G pojasevima nude još bolje korisničko iskustvo.

“Prošle godine smo blisko surađivali s mnogim kupcima na uspješnom pokretanju nesamostalnih 5G mreža. One su omogućile veće brzine prijenosa podataka i nove slučajeve korištenja. Sada govorimo o sljedećem koraku u 5G evoluciji sa široko dostupnim softverom za podršku samostalnim 5G NR mrežama. Samostalni rad omogućit će još više slučajeva korištenja i aplikacija”, rekao je Per Narvinger koji je odgovoran za Ericssonove proizvode u području mreža-

Samostalni 5G NR omogućit će aplikacije koje zahtijevaju nisku latenciju poput proširene ili virtualne stvarnosti, pametne tvornice i povezanih vozila. Uz iznimno brzo vrijeme odgovora, samostalni 5G NR uređaj može se šest puta brže povezati na samostalnu 5G mrežu od uređaja koji radi na nesamostalan način što će omogućiti bolje korisničko iskustvo.

T-Mobile i Telstra su Ericssonovi dugogodišnji partneri koji su testirali Ericssonov samostalni 5G NR softver u njihovim aktivnim mrežama.

Prekretnica u evoluciji 5G tehnologije

“Samostalni 5G je sljedeći važan korak za bežičnu povezanost s potencijalom za potpuno novu serije budućih transformativnih aplikacija. Ponosni smo što smo, zajedno s Ericssonom i drugim tehnološkim inovatorima, predvodnici u tome i veselimo se što ćemo samostalni 5G tijekom ove godine ponuditi našim kupcima”, rekao je Abdul Saad, CTO u T-Mobileu.

Channa Seneviratne, izvršni direktor za mrežni i infrastrukturni inženjering u Telstri, istaknuo je kako je samostalni 5G važna prekretnica u evoluciji 5G. “Kao prvi koji smo u Australiji omogućili samostalni 5G, svjesni smo važnosti ove prekretnice i toga da će 5G biti ključan za stvaranje novih prilika za bolje korisničko iskustvo i nove poslovne modele“, dodao je Seneviratne.

Ericsson je postigao interoperabilnost samostalnog 5G s ključnim partnerima u ekosustavu. Očekuje se da će uređaji za samostalni 5G biti dostupni tijekom ove godine.

“Qualcomm Technologies i Ericsson predvodnici su u pripremama za sljedeću fazu 5G komercijalizacije sa samostalnim 5G. Implementacija 5G nastavlja se u cijelom svijetu i drago nam je da zajedno s Ericssonom globalnim proizvođačima originalne opreme i operatorima omogućujemo da već ove godine brzo pokrenu samostalni 5G pristup”, poručio je Durga Malladi, viši potpredsjednik odgovoran za 4G/5G u Qualcomm Technologiesu.

“Želimo iznimno brzi 5G učiniti dostupan svima. Ericssonov novi softver ubrzat će uvođenje samostalnog 5G NR, što obećava značajno poboljšanje sveukupnih performansi 5G mreže, promičući naša nastojanja da korisnicima pružimo superiorno mobilno iskustvo”, JS Pan, čelnik Wireless Communication System and Partnership, Media Tek,

Širokom dostupnošću samostalnog 5G NR softvera na niskim i srednjim pojasevima, Ericsson sada nudi samostalno 5G rješenje s kraja na kraj. To podržava Ericssonova 5G jezgrena mreža i raznoliki 5G radijski portfelj.

>>HT i Ericsson Tesla potpisali prvi ugovor o isporuci 5g opreme u Hrvatskoj