Pametno upravljanje prometom znatno smanjuje emisiju CO2

Prilikom implementacije pametnih sustva za upravljanje prometom izuzetno je važno uspostaviti visoku razinu kibernetičke sigurnosti kako bi se pridobilo povjerenje javnosti i kako bi se osiguralo d ahakerski napadi ne stvore kaos u prometnom sustavu

21
Pametno upravljanje prometom
[Image by Ri Butov from Pixabay]

Globalna ušteda emisija ugljičnog dioksida ostvarena primjenom pametnih sustava u upravljanju prometom do 2027. dosegnut će 205 MMT (milijuna metričkih tona),  a to je povećanje od 41 posto u odnosu na 145,7 MMT u 2022. godini, pokazala je nova studija tvrtke Juniper Research. Ova značajna ušteda bit će jednaka gotovo dvostrukoj emisiji ugljikova dioksida koja proizlazi iz domaćeg prometa u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2019.

Pametno upravljanje prometom primjenjuje digitalne tehnologije za upravljanje prometom na temelju podataka u stvarnom vremenu kako bi se smanjile zagušenja i smanjile emisije. Upravo će smanjenje zagušenja kroz optimiziranu kontrolu prometa biti glavni čimbenik utjecaja.

Istraživanje “Smart Traffic Management: Use Cases, Regional Analysis & Marketing Forecasts 2022-2027”  identificiralo je koristi za okoliš od pametnih sustava upravljanja prometom kao vrlo uvjerljive, uključujući značajno smanjenje prometnih zagušenja i davanje prioriteta zelenijim načinima prijevoza. U izvješću se navodi kako pametna raskrižja skraćuju vrijeme vožnje te da bi se primjenom pametnih tehnologija vrijeme provedeno u vožnji do 2027. moglo bi se u prosjeku skratiti za 36 sati godišnje po vozaču.

Ulaganja u pametno raskrižja će rasti za 78 posto

Izvješće predviđa da će ulaganja u pametna raskrižja do 2027. dosegnuti 10,2 milijarde dolara, što bi bio značajan porast u odnosu na 5,7 milijardi dolara u 2022. godini. Predviđa se da će se dobavljači rješenja za pametna raskrižja, zahvaljujući inicijativama lokalnih vlasti vezanim uz razvoj pametnih gradova, usredotočiti na poboljšanje povezanosti cestovnih vozila s lokalnim cestovnim mrežama. Dobavljači moraju iskoristiti mogućnosti koje im pruža 5G tehnologija, poput niske latencije (kašnjenja) u kombinaciji s algoritmima strojnog učenja, kako bi omogućili mrežne prilagodbe u stvarnom vremenu i poboljšali protok prometa.

U istraživanje se naglašava kako je prilikom implementacije pametnih prometnih sustava važno uspostaviti visoku razinu kibernetičke sigurnosti kako bi se osigurala potpora javnosti i maksimalno smanjila zabrinutost zbog moguće zlouporabe podataka.

Za svaki implementirani pametni sustav upravljanja prometom kibernetička sigurnost mora biti prioritet, s obzirom na to da se korisnički podaci prenose u svakoj fazi procesa. Zbog mogućnosti da kibernetički napadi onemoguće pružanje usluge, robusne strategije kibernetičke sigurnosti ključne su kako bi se osigurala pouzdanost cestovne infrastrukture.