Apple u Münchenu otvara laboratorij za dizajniranje elektroničkih sklopova

Tvrtka iz Cupertina najavila je da će tijekom sljedeće godine u središnjoj münchenskoj ulici Karlstrasse otvoriti novi pogon površine 30.000 četvornih metara, u kojem će zaposliti stotine novih stručnjaka

43
dizjn elektroničkih sklopova
[Image by Republica from Pixabay]

Apple je objavio da u sklopu velikog trogodišnjeg investicijskog ciklusa u Njemačkoj, vrijednog više od milijardu eura, planira u Münchenu pokrenuti novi istraživačko-razvojni laboratorij za dizajniranje elektroničkih sklopova

Tvrtka iz Cupertina najavila je u srijedu da će tijekom sljedeće godine u središnjoj münchenskoj ulici Karlstrasse otvoriti novi pogon površine 30.000 četvornih metara. Iz Applea poručuju da će München biti njihov “Europski centar za dizajn elektroničkih sklopova” u kojem će zaposliti stotine novih stručnjaka.

Novi pogon u glavnom gradu Bavarske bit će najveći europski centar za istraživanje i razvoj poluvodiča i softvera za mobilne i bežične tehnologije softvera, tvrdi Apple u priopćenju, sugerirajući tako da će nadmašiti postojeće istraživačko-razvojne centre poput Arm’sa u Cambridgeu i NXP-a u Eidenhovenu.

Ova najava dolazi u doba kada je globalna industrija suočena s nedostatkom čipova, što je posebno pogodilo automobilski sektor, ali i niz drugih industrija. Globalna nestašica čipova zabrinula je vlade širom svijeta. U današnjem dobu gotovo da nema uređaja koji ne sadrži poluvodiče. To nisu više samo elektronički uređaji poput prijenosnih računala i mobitela, nego nosiva elektronika, sustavi za upravljanje automobilima i mnogi drugi uređaji u koje se čipovi ugrađuju.

Fokus na 5G i bežičnim tehnologijama

Inženjeri u novom Appleovom pogonu usredotočit će se na 5G i buduće bežične tehnologije, poručio je Apple, dodajući da će u Münchenu razvijati i sklopove za Apple proizvode.

Apple širom Njemačke ima oko četiri tisuće zaposlenih, od toga oko 1500 inženjera u sedam minhenskih ureda. Moguće je da će neki od njih biti objedinjeni pod jednim krovom kad nova zgrada bude spremna.

Appleovi inženjeri u Münchenu rade na dizajnu sklopova i softvera za upravljanje napajanjem, procesora i bežičnih tehnologija. Zaslužni su za bolje performanse i učinkovitost iPhonea, iPada, Apple Watcha i Maca zahvaljujući čipu M1.

Izvršni direktor Tim Cook u popratnoj izjavi poručio je kako je izuzetno uzbuđen zbog svega što će otkriti Appleovi inženjerski timovi u Münchenu: “od istraživanja novih granica 5G tehnologije do nove generacije tehnologija koje svijetu donose snagu, brzinu i povezanost”.

“München je Appleov dom već četiri desetljeća i zahvalni smo ovoj zajednici i Njemačkoj što su dio našeg putovanja”, poručio je Cook.

Apple tvrdi da je u posljednjih pet godina u suradnju s više od sedamsto tvrtki s područja Njemačke, među kojime je i proizvođač baterija Varta, uložio tvrtki više od 15 milijardi eura.

Veća kontrola nad opskrbnim lancem i maržama

“Mislim da vertikalna integracija za Apple znači veću kontrolu nad njihovim opskrbnim lancem i maržama, ali što je najvažnije fleksibilnost u dizajniranju točno onoga što im je potrebno za pokretanje proizvoda koje žele graditi, umjesto da koriste ono što je dostupno ili da se moraju dogovarati s dobavljačima kako bi dobili ono što im treba”, rekao je Nathan Benaich, investitor rizičnog kapitala koji je podržao razvoj čipova Graphcore.

München je jedno od vodećih europskih tehnoloških središta, a i drugi tehnološki divovi imaju svoje istraživačko-razvojne laboratorije u glavnom gradu Bavarske. Google, na primjer, u Münchenu zapošljava oko tisuću ljudi.

Tu su i automobilski divovi poput BMW-a i Audija, koji zapošljavaju tisuće inženjera na koje bi oko mogao baciti i Apple s obzirom na to da je najavio razvoj vlastitog automobila.

Europska unija je pak ovog tjedna najavila kako se planira smanjiti ovisnost o tehnološkim proizvodima i komponentama koje se proizvode izvan Unije, što uključuje pojačanu proizvodnju čipova unutar EU.

Apple nije jedini koji je najavio nove laboratorije za razvoj elektroničkih sklopova u Europi, Kineski tehnološki div Huawei dobio je prošlog lipnja zeleno svjetlo prošlog lipnja za izgradnju centra za istraživanje čipova vrijednog milijardu funti u Cambridgeu u Engleskoj.