Kako prikupiti sjemenski kapital i osnažiti svoj startup

Osnivači bi se trebali dobro pripremiti prije sastanka s investitorima, raspolagati pouzdanim brojevima i čvrstim projekcijama. Nužno je također da osiguraju čvrstu podršku takozvanih prvih ulagača prilikom pregovora s investitorima rizičnog kapitala

78
sjemenski kapital

Čak i revolucionarne ideje trebaju malu pomoć da se pokrenu. Poduzetnik s novom poslovnom vizijom obično treba prikupiti novac za razvoj, marketing i zapošljavanje stručnjaka. Ako osnivači startupa nisu osobe s dugogodišnjim iskustvom, vjerojatno će potražiti kapital kod ulagača koje nazivamo poslovnim anđelima, specijaliziranim za tek osnovana tvrtke, koji će ih voditi kroz prvi krug financiranja, poznat kao “sjemenska faza”. Startup obično prolazi kroz četiri faze ulaganja: sjemenski kapital, rizični kapital, financiranje mezanina i početna javna ponuda.

Što je sjemenski kapital?

Sjemenski kapital je početno financiranje koje se koristi za započinjanje stvaranja tvrtke ili novog proizvoda. To može biti relativno skromna svota i može poticati iz osnivačeve osobne imovine, prijatelja ili obitelji. Obično obuhvaća samo prve osnove kao što su poslovni plan i početni operativni troškovi. No, cilj je privući i interes investitora – rizičnih kapitalista ili banaka. Niti jedno od njih nije sklono ulagati velike količine novca u novu ideju koja postoji samo na papiru, osim ako ne dolazi od uspješnog serijskog poduzetnika. Zato su tu spomenuti poslovni anđeli, koji su spremni ulagati u poslovne pothvate za koje procijene da imaju potencijala već u vrlo ranoj fazi razvoja, praktično od osnutka, pa otuda io naziv “sjemenski kapital”,

Postoji nekoliko smjernica kojih bi se osnivači trebali držati kako bi prikupili sjemenski kapital i razvili svoj startup. Prvo i najvažnije, čelnici se trebaju pripremiti prije sastanka s potencijalnim investitorima i imati popis referenci koje će podržati tu ideju. Osnivači bi trebali biti kreativni s financiranjem, uvijek spremni izaći izvan vlastite zone udobnosti.

U sjemensku fazu ulaganja obično je uključeno nekoliko ulagača. To mogu biti fondovi rizičnog kapitala ili nekoliko pojedinačnih poslovnih anđela koji u tvrtku ulažu više od financijskih sredstava. Poslovni anđeli obično poznaju osnivače i imaju interes koji nadilazi puk u vjeru u visoki povrat ulaganja (ROI). Mnogi ugledni poslovni anđeli su serijski poduzetnici i bivši izvršni direktori s bogatim poslovnim iskustvom.

Sjemenska faza “sadi sjeme” kako bi startup napredovao, pokrenuo poslovanje i mogao pokazati dobre poslovne podatke potencijalnim ulagačima u sljedećim investicijskim krugovima.

Prije svega, budite spremni

Poslovni čelnici trebaju imati projekcije i podatke koje mogu odmah predočiti na zahtjev potencijalnih investitora prije nego što krenu u “sjemensku fazu” investiranja. Uvjerljiv poslovni plan uključuje takozvanu SWOT analizu – analizu snage, slabosti, prilika i prijetnji. Osnivači tvrtke moraju dobro razumjeti kako rizični kapital donosi odluke o ulaganju.

Rizični kapital mora točno znati koliko tvrtki sredstava treba i kako će ona biti raspodijeljena, Osnivači im moraju detaljno objasniti i argumentirati projekciju troškova. Da bi zadržali vjerodostojnost i da bi se zaštitili od nepravednog dogovora, osnivači moraju biti sigurni u to kolikog su se udjela u vlasništvu spremni odreći u korist investitora. Također, moraju imati jasnu sliku o interesima i ciljevima ulagača te razumjeti kapitalnu strukturu predloženog financiranja.

Mnoge odredbe ugovora mogu zbuniti osnivače i, ako ih ne razumiju dobro, mogu spriječiti osnivače da ostvare buduću dobit. Sve bi se trebalo temeljiti na pouzdanim podacima i čvrstim projekcijama koje osnivačima daju uvid u najbolji i najgori scenarij povrata ulaganja. Na temelju toga će se u konačnici pregovarati o udjelu rizičnih investitora u vlasništvu.

Osnivači poduzeća prije sastanka s rizičnim investitorima trebali bi sastaviti popis onih koji ih podržavaju – identificirati reference, biti sigurni da imaju njihovu podršku, da razumiju poslovnu ideju te znati odgovoriti na pitanja ulagača.

Okupite predane investitore

Pridobiti investitore ključno je za fazu sjemenskog kapitala. To je daleko lakše ako je tvrtka utemeljena prije pregovora s investitorima. Ljudska psihologija pokazuje da je odluku lakše donijeti ako je netko prije vas već donio takvu odluku. Nitko ne želi biti prvi koji riskira, pa ni investitori rizičnog kapitala koji su skloni riziku.

Osnivači bi trebali čvrsto definirati obveze investitora. Tako bi, kada stupe u kontakt s potencijalnim ulagačima, angažirani poslovni anđeli mogli potvrditi da su spremni uložiti određđeni iznos u startup. Osnivači mogu strateški ciljati na relativno male obveze, oko 20 000 do 50 000 američkih dolara (u hrvatskim uvjetima možemo govoriti o sličnim iznosima u kunama). Trebali bi također razmotriti razumne zahtjeve vezane uz te obveze, poput minimalnih iznosa i drugih odredbi. To će ulagale u ranoj fazi razvoja učiniti spremnijima na pregovore, s obzirom na razinu zaštite od dijela rizika.

Izložite se

Ako osnivač nema mentore i poslovne anđela kao kontakte, ipak se ne mora bojati izaći pred investitore rizičnog kapitala. Umrežavanje je najvažniji alat i vještina koji treba poduzetniku, važniji od poslovne pronicljivosti. Gagan Biyani, suosnivač Udemyjaa, platforme za internetske tečajeve, ispričao je svoju priču o sjemenskom financiranju u kojoj ga je u početku odbilo više od 30 značajnih investitora. Na blogu Udemyja napisao je: „Išao sam na sve konferencije koje sam mogao i doslovno sam se na njima ubijao. Prisustvovao sam gomilama mrežnih događaja i upoznao koliko god sam mogao poduzetnika i investitora”.

Programi mentorstva za pokretanje poslovanja i inkubatorski programi su otvoreni. U Hrvatskoj je vjerojatno najetabliraniji Startup Factory kada je riječ o najranijoj fazi, a tu su još akcelerator fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital, Algebra LAB te najnoviji Bird, prvi hrvatski inkubator za timove i projekte vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku. Treba spomenuti i inkubator u Novskoj koji je usmjeren na industriju videoigara. Mnogi od spomenutih programa nude podršku etabliranih mentora uz financijsku podršku. Neki programi traže zauzvrat određeni postotak vlasničkog kapitala, dok neki nude bespovratna sredstva.

Kako posaditi sjeme uspjeha

U tehnološkom dobu lakše je nego ikad kontaktirati poslovne anđele koji vole koristiti društvene mreže i komunicirati s entuzijastičnim poduzetnicima. U Hrvatskoj je donedavno bio osjetan manjak rizičnog kapitala, ali posljednjih godina situacija se znatno popravila i sve više fondova pokazuje interes za financiranje lokalnih poduzetnika.

Osnivačima tvrtki za prikupljanje sjemenskog kapitala na raspolaganju je i popularna metoda crowdfundinga. Kickstarter.com i mnoge druge web stranice za crowdfunding sada su platforma za povezivanje investitora i startupa. U okviru Zagrebačke burze djeluje Funderbeam, crowdfunding platforma za startup kompanije te mala i srednja poduzeća na kojoj ulagatelji, zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji ,odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima.

Pronađite odgovornog vodećeg investitora

U fazi prikupljanja sjemenskog kapitala izuzetno je važna uloga vodećeg investitora. Općenito, u fazu prikupljanja sjemenskog kapitala uključeno je relativno više tvrtki i investitora u usporedbi s drugim krugovima financiranja. Međutim, malo tko zapravo preuzme “vođenje” runde.

Biti vodeći investitor znači preuzeti rizik ulaganjem veće količine kapitala u odnosu na druge ključne ulagače. Tvrtke rizičnog kapitala kao vodeći investitori odgovorne su za dubinsko snimanje i postavljanje uvjeta za buduće runde. Stoga lesu često suzdržane oko preuzimanja uloge vodećeg investitora.

Za osnivače je izuzetno važno osigurati podršku vodećeg investitora u ranoj fazi i nakon toga privući ostale ulagače prijedlozima razumnih strategija stvaranje nove vrijednosti. U skladu sa svojom ulogom, vodeći ulagali moraju biti entuzijasti kada je riječ o dugoročnom potencijalu rasta.
Osnivači pak moraju osigurati dovoljno uzbudljivih vijesti koje će održati momentum entuzijazma kod ulagača.

Ne odustajte

U ovoj priči važno je zadržati poduzetnički duh i optimizam, a da se pritom pretjeranim idealizmom na umanji vjerodostojnost. Poslovne projekcije trebale bi sadržavati “najbolji najgori mogući scenarij”. Transparentnost se podudara s vjerom osnivača u poslovni pothvat i spremnost da se žrtvuju za njega.

U fazi prikupljanja sjemenskog kapitala poduzeća uglavnom nemaju neku povijesnu baštinu suočavanja s neuspjehom na koju bi se mogla osloniti, pa se poslovni anđeli i investitori rizičnog kapitala oslanjaju prvenstveno na vjeru u menadžerski tim.

Ovi savjeti mogu vam pomoći da osnažite tvrtku i budete uspješni u kasnijim krugovima financiranja koji su ključni za razvoj i skaliranje poslovanja.

Zaključak

Kapitalno financiranje u sjemenskoj fazi omogućuje poduzetnicima da krenu u razvoj novih ideja. Sjemenska faza razlikuje se od ostalih faza financiranja po tome što je u nju uključeno više ključnih igrača nego u ostalim fazama, među kojima su poslovni anđeli koji nisu vođeni prvenstveno zaradom.

Osnivači bi se trebali dobro pripremiti prije sastanka s investitorima, raspolagati pouzdanim brojevima i čvrstim projekcijama. Nužno je također da osiguraju čvrstu podršku takozvanih prvih ulagača prilikom pregovora s investitorima rizičnog kapitala. Ako ste poduzetnik, budite kreativni sa svojim strategijama i nemojte oklijevati uložiti dodatni napor i vjeru u samog sebe.