Digitalizacija i automatizacija internih procesa u fokusu hrvatskih kompanija

Područja u kojima hrvatske tvrtke smatraju da imaju najviše koristi od digitalne transformacije su digitalizacija i automatizacija internih procesa te osnaživanje zaposlenika kroz nove načine kolaboracije, pokazalo je istraživanje koje je proveo Combis

88
Hrvoje Dunkić Combis 5+
Hrvoje Dunkić, direktor Sektora inovacija i razvoja strateških područja u Combisu

Informatičke tvrtke Combis i Microsoft Hrvatska okupili su IT stručnjake na COMBIS 5+ događanju u čijem je fokusu bila digitalna transformacija u poslovanju s naglaskom na tehnološke novitete Microsoft Cloud ponude.

Na šestom izdanju COMBIS 5+ stručnjaci su govorili o ključnim područjima za provođenje digitalne transformacije kroz predstavljanje tehnoloških noviteta Microsoftove Cloud ponude, transformaciju infrastrukture podatkovnog centra hibridnim opcijama u oblaku, transformaciji aplikativnih platformi u oblaku te o sigurnosti i sveprisutnom GDPR-u.

“Rastuća potreba za digitalizacijom i transformacijom poslovnih procesa dodatno ističu prednosti clouda. Zato smo ove godine naše tradicionalno događanje posvetili sistem inženjerima i adresirali njihove svakodnevne izazove, s naglaskom na sveprisutan trend digitalne transformacije. Combis se istaknuo kao vodeći Microsoftov partner u provođenju cloud transformacije u Hrvatskoj i dobitnik je nagrade Microsoft Country Partner of the Year za 2017. godinu. Izuzetno sam ponosan na naše stručnjake i zbog brojnih priznanja i zbog ostvarenih rezultata, ali i spremnosti da dijele svoje bogato znanje, a zbog kojeg već šestu godinu zaredom bilježimo velik interes za COMBIS 5+ događanje”, rekao je Hrvoje Dunkić, direktor Sektora inovacija i razvoja strateških područja u Combisu.

Uoči ovogodišnjeg COMBIS 5+ događanja provedeno je istraživanje čiji je cilj bio dobiti uvid u stavove sudionika o digitalnoj transformaciji općenito, ali i na koji način kompanije pristupaju digitalnoj transformaciji i koje tehnologije najviše koriste. Ispitanici su imali mogućnost odabira više odgovora.

Koncept clouda sve zastupljeniji

Rezultati pokazuju kako za većinu ispitanika (84 posto) digitalna transformacija predstavlja priliku za unaprjeđenje poslovanja kompanije inovativnim tehnologijama i procesima te za nešto više od polovice ispitanika (55,4 posto) predstavlja i priliku za stjecanje novih kompetencija, dok ih vrlo malo (8,1 posto) smatra kako je digitalna transformacija tek jedan od prolaznih trendova.

Spomenute rezultate potvrđuje i činjenica da je 65 posto ispitanika izjavilo kako njihove kompanije već ostvaruju određena unaprjeđenja poslovanja, a njih 58 posto tvrdi kako digitalna transformacija već značajno utječe na poslovanje kompanije. Dva područja u kojima ispitanici smatraju kako imaju najviše koristi od digitalne transformacije su  digitalizacija i automatizacija internih procesa (78 posto) te osnaživanje zaposlenika kroz nove načine kolaboracije (50 posto).

>>Excursor – digitalna platforma za poslovne korisnike u turizmu

“Pozitivno je čuti da mnoge kompanije digitaliziraju svoje procese poslovanja, posebice interne procese. Također, koncept Clouda je sve zastupljeniji i u službi digitalne transformacije kompanija te jača fokus na inovativnu primjenu tehnologije. Drago mi je što smo na COMBIS 5+ događanju imali priliku za razmjenu iskustava na sveprisutnu temu digitalne transformacije jer ona predstavlja mnoge prilike, ali i izazove za kompanije”, rekao je o rezultatima ankete Ilija Ranogajec, Cloud Solution Architect Combisa.