Kako procijeniti da je promjena posla pravi potez

Nikada nemojte davati otkaz dok ste ljuti ili uvrijeđeni. Ostanite mirni i povucite potez u pravo vrijeme.

3762
opravdani razlozi za promjenu posla

Spoznaja da je promjena radnog mjesta dobra ideja uglavnom se ne događa preko noći. U većini slučajeva takva odluka sazrijeva tijekom vremena. Nikada nemojte davati otkaz dok ste ljuti ili uvrijeđeni. Ostanite mirni i povucite potez u pravo vrijeme. A opravdani razlozi za promjenu posla su:

Dosada

Ako nađete posao koji izazovan, uvijek možete tražiti dodatne odgovornosti. Ako ih ne dobijete, možda je vrijeme za promjenu.

Previše posla

Previše posla dugoročno može izazvati zdravstvene probleme. Prezaposlenost možete kontrolirati neko vrijeme, ali kroz duže razdoblje nije zabavno i možda biste trebali razmisliti o odlasku.

>>Kako uspjeti na visoko stresnim poslovima

Korporativna kultura

Ako se nešto promijenilo u načinu rada, pogotovo ako je time narušen vaš sustav vrijednosti, vrijeme je da razmotrite i druge mogućnosti.

Karijera u slijepoj ulici

Možda su vas zaobišli prilikom promocije ili je tvrtka premala da bi vam ponudila napredak u karijeri. Ako ne vidite način za napredak u karijeri, razmotrite mogućnosti napredovanja u nekom drugom poduzeću.

>>Koliko dugo biste trebali ostati na istom poslu

Neodgovarajuće vještine

Možda ono što ste studirali i za što ste se obučavali nije primjenjivo na sadašnjem poslu. Pronađite posao na kojem ćete moći primijeniti svoja znanja i vještine.

Lokacija

Ako dugo putujete na posao ili morate često putovati zbog osobnih razloga, onda je potraga za radnim mjestom koje je bliže vašem domu opravdan razlog za promjenu.

Promjena životnog stila

Ponekad se promjena posla svodi na promjenu životnog stila. Možda želite raditi u nekom s drugom sektoru ili jednostavno želite posao s fleksibilnijim radnim vremenom kako biste postigli željenu ravnotežu posla i privatnog života.

Plaća

Možda smatrate da zaslužujete veću plaću za posao koji trenutno obavljate ili da ima bolje plaćenih radnih mjesta na kojima biste se mogli zaposliti. U svakom slučaju, želja za većom zaradom je sasvim razumljiv i opravdan motiv za promjenu posla.

Neslaganje sa šefom

Ako se ne slažete sa šefom, posao dosita može biti stresan. Potrudite se da izgradite odnos s njim. Ako je to nemoguće, potražite drugi posao.

Istek ugovora

Ponekad želite otići jer vaš ugovor o radu na određeno vrijeme istječe. Možda vam poslodavac želi smanjiti plaću ili ukinuti određene pogodnosti. To je još jedan opravdan razlog za odlazak.

Izaberite pravi trenutak

Kada dođe vrijeme za odluku o odlasku, postavlja se pitanje: “Ako ne sada, kada?“. Srljanje u promjenu radi promjene može biti opasno. Izaberite trenutak odlaska. Razmotrite mogućnosti koje vam se nude. Razmislite o pravom trenutku za odlazak – možda je završetak projekta bolji trenutak nego odlazak usred projekta.

Kada odlazite, pokušajte to učiniti prijateljski. Tako ćete osigurati dobre reference za idući posao i ostat ćete u kontaktu sa starim kolegama. A to je dobra baština za izgradnju mreže profesionalnih kontakata.