Povezivanje IT-a s realizacijom poslovnih ciljeva u fokusu kompanija

163
Combis Technology Day 2018
Combis Technology Day 2018: Tatjana Peček i Domagoj Pehar

Combis, jedan od vodećih pružatelja IT usluga i rješenja u Hrvatskoj, i ove je godine na Technology Dayu predstavio novitete u IT-u. Naglasak je bio na digitalizaciji poslovanja i poslovnom razvoju uz pomoć IT-a. Predstavljeni su i rezultati istraživanja o planiranim i realiziranim poslovnim ciljevima u prošloj godini te ulaganjima u IT projekte tijekom 2017.

Istraživanja je pokazalo da su korisnici u 2017. bili fokusirani na realizaciju strateških poslovnih ciljeva poput unapređenja/redizajna poslovnih procesa, razvoja novih proizvoda i usluga te digitalne transformacije poslovanja, jačanja povezanosti između IT-a i poslovanja te smanjenja IT troškova.

Planovi i realizacija

Uspoređujući ovogodišnje rezultate realiziranih strateških poslovnih ciljeva u 2017. s planiranima, razvidno je kako u nekim dijelovima istraživanja realizirano ne odstupa od planiranog, kao primjerice unapređenje/redizajn poslovnih procesa (plan 51% vs realizacija 49%) i smanjenja IT troškova (plan 31,7% vs realizacija 31,6%) dok je očito razvoj novih proizvoda i usluga te digitalne transformacije poslovanja (plan 41,5% vs realizacija 35,7%) ustuknuo pred jačanjem povezanosti između IT-a i poslovanja (plan 24,4% vs realizacija 34,7%).

“Prošle godine predstavljeno je istraživanje u kojem se korisnike pitalo u koje strategije namjeravaju uložiti svoja sredstva i resurse u 2017. godini. Pokazalo se da je u strateškom fokusu najčešće unaprjeđenje poslovnih procesa. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da su korisnici najvećim dijelom ostvarili spomenuti poslovni cilj”, rekla je Tatjana Peček, poslovna konzultantica u Combisu koja je predstavila rezultate istraživanja.

Inovacije i ulaganja

“Druga strategija na koju su se korisnici prošle godine ‘kladili’ bile su inovacije i ulaganja u razvoj novih proizvoda i rješenja. Više od 40 posto korisnika vjerovalo je da će uspjeti izdvojiti vrijeme i novac kako bi ostvarilo taj cilj, međutim ovogodišnje istraživanje pokazalo je da ih je tek nešto više od trideset posto u tome doista uspjelo. Pretpostavljamo da je to posljedica trendova i stanja na našem tržištu”, nastavila je Peček.

“Nas kao IT kompaniju veseli treći cilj na koji su se korisnici lani usredotočili, a to je povezivanje IT-ja i realizacije poslovnih ciljeva iz njihova redovnog poslovanja. Korisnici nisu očekivali da će u 2017. tome trebati posvećivati mnogo vremena, ali realna situacija na tržištu potaknula ih je da se tome više posvete. Nama je, kao IT kompaniji, to izuzetno važno jer svakog dana radimo na proširenju i poboljšanju našeg portfelja, na razvoju i unapređenju naših proizvoda i usluga te inovacijama”, zaključila je Tatjana Peček.

Korisnici su lani također najavili da će raditi na smanjenju it troškova i taj dio je realiziran gotovo u potpunosti.

Digitalna rješenja u turizmu

Osim banaka i telekoma, koji predvode procese digitalne transformacije, Peček je kao pozitivan primjer istaknula turizam.

“Svakako bih istaknula granu turizma. U našoj kompaniji ju zovemo hospitality vertikala u koju uključujemo hotele, kampove, marine, turističke zajednice i tome slično. Unutar Combisa jako puno radimo na razvoju novih proizvoda i rješenja u tom segmentu. Između ostaloga, danas smo i najavili predstavljanje jednog takvog rješenja koje će služiti digitalizaciji određenih procesa u turizmu. U tom dijelu vidimo veliki potencijal i njega ćemo ulagati. To je dio koji sazrijeva u smislu digitalizacije.”

Na Combis Technology Dayu predstavljeni su i noviteti vezani uz pristupne i širokopojasne mreže te geolokacijske servise kroz virtualizaciju. Govorilo se  i o primjeni Combisove Big Data platforme ‘Husky’ za potrebe digitalnog marketinga u financijskoj industriji te kako pružiti korisnicima najbolje korisničko iskustvo prilikom pristupanja servisima u njihovom podatkovnom centru, bez obzira je li riječ o viralnom data centru ili data centru između više država. Predstavljene su i inovacije u kolaboraciji koje donosi korištenje Cisco Spark rješenja.

“Digitalizacija u poslovanju osnovni je pokretač poslovne transformacije i preduvjet konkurentnosti. Bez obzira na vrstu industrije, najuspješnije kompanije imaju nešto zajedničko – modernu i automatiziranu IP mrežnu infrastrukturu”, istaknuo je Domagoj Pehar, direktor sadržaja Combis Technology Daya.

Na konferenciji je najavljena i nova Combisova web stranica networking.combis.hr posvećena novim rješenjima iz područja mreža, od Local Area Networka, Wide Area Networka, Data Centara, nadzora, sigurnosti…

Šesti Combisov Technology Day organiziran je u partnerstvu s tvrtkom Cisco.