EU u umjetnu inteligenciju do kraja 2020. ulaže 20 mlrd eura

Do kraja 2019. petina zaposlenih pri donošenju odluka koristit će pomoć umjetne inteligencije, više od tri milijuna zaposlenih bit će pod nadzorom "robošefova", a do kraja 2020. autonomni softverski agenti sudjelovat će u 5 posto financijskih transakcija

67
Comping Back to Work
Konferenciju Comping Back to Work zaključila je panel rasprava "Kako će izgledati povratak na posao 2025.?“

Konferencija Comping Back to Work u svom petom izdanju ove godine okupila je niz domaćih i stranih stručnjaka koji su raspravljali o umjetnoj inteligenciji.

Ovogodišnja poslovna predviđanja kažu kako će do kraja 2019. više od 20 posto djelatnika koristiti tehnologiju automatske pomoći pri donošenju odluka, dok će više od tri milijuna zaposlenih biti pod nadzorom “robošefova”. Do kraja 2020. godine autonomni softverski agenti izvan ljudske kontrole sudjelovat će u čak pet posto financijskih transakcija, a prema nedavnom istraživanju Forbesa provedenom na 300-tinjak rukovoditelja, 95 posto njih vjeruje da će umjetna inteligencija igrati važnu ulogu u njihovu poslovanju bliskoj budućnosti.

Hrvatski nacionalni plan umjetne inteligencije i dalje je u izradi. Očekuje se da će biti dovršen do kraja ove godine. Prvotni okvir koji je zacrtala Europska unija je prekoračen, ali naše tvrtke prate trendove te se neprestano prilagođavaju i mijenjaju.

Jedna od njih je upravo i Comping, a predsjednik uprave Alojzije Jukić pozdravljajući sudionike konferencije naglasio je  važnost umjetne inteligencije.

“Izrazito sam ponosan na uspjehe koje smo ostvarili ove godine. Ona još nije gotova i pred nama su još brojni ciljevi koje treba ostvariti. Umjetna inteligencija je sveprisutna u današnjem poslovanju te se i mi moramo kontinuirano prilagođavati i transformirati. Suradnja sa SAS Institute donosi nam nova znanja u domeni analitike i analitičkih alata što pak u konačnici kreira umjetna inteligencija, dok će nam suradnja s Dell Technologies omogućiti da izgradimo bolju budućnost, transformiramo IT sektor i zaštitimo informacije koje su, usudio bih se reći, nafta budućnosti. Sve se bazira na podacima. Mi se trudimo ne samo pratiti trendove, već i pokretati iste. Konkretno, rješavati procese klijenata. Razvoj umjetne inteligencije utječe i na gospodarstvo te se očekuje da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura.“

>>Londonska burza uvrstila Comping na listu malih inspirativnih kompanija

>>Comping širi ponudu analitičkih alata kroz partnerstvvo sa SAS-om

Na konferenciji se, između ostalog, moglo doznati kako Dell DPS portfolio može pomoći korisnicima koji se susreću s izazovom zaštite podataka, a key note konferencije Davor Runje, suosnivač tvrtke ZASTI, govorio je kako vodeće svjetske kompanije ulažu ogromne resurse u razvoj AI-a želeći osigurati strateške pozicije u ovom tehnološkom području te kako su slični trendovi vidljivi i u Hrvatskoj.

Konferenciju Comping Back to Work zaključila je panel rasprava “Kako će izgledati povratak na posao 2025.?“ u kojoj su sudjelovali Miloš Djurković, direktor SAS Institute za Adriatik regiju, Tomislav Križan, CEO Atomic Inteligence, prof. Ivan Petrović, voditelj Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u, i Davor Runje, suosnivač tvrtke ZASTI.