Želite slušati svoje stare ploče i kasete na pametnom telefonu?

Pretvaranje starih audio zapisa iz analognog u digitalne formate za osobnu upotrebu mnogo je jednostavnije nego što je bilo nekada, dijelom zahvaljujući gadgetima koji omogućuju jednostavno povezivanje s USB ulazima na računalima

201
digitalizacija analognih audio zapisa
Photo by cottonbro from Pexels

Ogromna količina svjetskog zvuka je digitalizirana, ali mnogi veterani analognog doba još uvijek čuvaju audio zapise – glazbu, predavanja i razne druge sadržaje – na pločama od vinila, kasetama i CD-ovima. Pretvaranje audio zapisa iz analognog u digitalne formate za osobnu upotrebu mnogo je jednostavnije nego što je bilo nekada, dijelom zahvaljujući gadgetima koji omogućavaju jednostavno povezivanje s USB ulazima na računalima.

Osim što digitalizirane snimke možete reproducirati na svom pametnom telefonu, računalu ili nekom drugom digitalnom uređaju za reprodukciju, digitalizacijom analognog zvuka stvarate i elektroničku arhivu koju možete pohraniti. To, naravno, ne znači da se morate odreći ploča, kaseta i CD-ova.

Postupak konverzije starih snimaka ovisi o formatima i opremi koju imate, ali iz New Yorka Timesa prenosimo općenita opis procesa i preporuke o opremi koja vam je za to potrebna.

Nabavite softver za uređivanje zvuka

Bez obzira na to koju vrstu analognog medija namjeravate digitalizirati, potreban vam je softver za digitalizaciju. Snimanje zvuka na računalu uobičajen je postupak već niz godina, a među besplatnim programima koji vam to omogućuju su Appleov GarageBand za Mac i na otvorenom kodu utemeljeni Audacity (za Windows, Mac i Linux) koji sadrži vodič za digitalizaciju ploča i kaseta. Na raspolaganju vam je i komercijalni softver poput Roxiovog Easy LP to MP3 za 45 eura ili Golden Recordsa iz portfelja NCH Softwarea. Profesionalna licencija je 50 američkih dolara bez PDV-a, a kućna 40 dolara, no do kraja veljače obje aplikacije nude se na internetskim stranicama NCH Softwarea po diskontnim cijenama od 25 odnosno 20 dolara bez PDV-a.

Odaberite digitalni format za snimanje. Nekomprimirani formati odnosno formati bez gubitaka poput WAV, FLAC i AIFF bolje će sačuvati izvorni zvuk i digitalizirane snimke su bolje kvalitete dok komprimirani formati poput MP3-a kreiraju manje datoteke.

Ovisno o odabranoj aplikaciji slijedite upute za konverziju. Nakon što snimite cijeli album, pomoću programa možete podijeliti snimku na pojedinačne zapise, označiti pjesme i očistiti šumove i druge neželjene zvukove.

Digitalizacija gramofonskih ploča

Ako ste tijekom godina ostali bez svog starog stereo sustava, ali ste iz sentimentalnih razloga zadržali ploče, jedno od rješenja je kompaktni gramofon s USB izlazom koji možete izravno povezati s računalom. Ovakav pristup vam neće omogućiti vrhunsku kontrolu nad kvalitetom snimanja, ali to je najlakši način da sami digitalizirate svoju vinilnu arhivu.

Za one manje sklone tehnici, ION Audio proizvodi nekoliko modela takvih gramofona među kojima je i Premier LP koji se USB kabelom može povezati s računalom i uključuje vlastiti softver za konverziju. Na stranim internetskim trgovinama cijene ovog modela kreću se od 100 dolara na više, a u hrvatskim web shopovima cijena varira između 1060 i 1200 kuna. Na njemačkom Amazonu gramofone koje možete preko USB-a povezati s računalom možete dobiti po cijeni od eura na više.

Osim američke tvrtke ION Audio gramofone s USB izlazima proizvode, na primjer, Technica, Crosley i Sony.

Ako još uvijek imate stari gramofon s priključnicom za slušalice ili priključkom s oznakom “line” (ili stereo prijemnik s “phono” ulazom za gramofon), možete ga povezati s računalom preko USB phono pretpojačala te audio i USB kablova.

NY Times kao mogućnost navodi uređaj ART Pro Audio USB Phono Plus (cijene 100 dolara, u hrvatskim internetskim trgovinama možete ga dobiti za 700 kuna) i Reloop iPhono 2 USB (oko 100 USD u SAD-u ili 542 kune u Hrvatskoj).
U Hrvatskoj možete dobiti još neke modele po cijeni od 500 kuna na više.

Ako imate stari gramofon bez izlaza za slušalice ili liniju, vjerojatno ćete morati upotrijebiti posebno gramofonsko pretpojačalo kako biste pojačali signal. Sugestija je da razmotrite uređaje Rolls VP29 (oko 50 dolara) i ART Pro Audio DJPRE II (oko 66 dolara).

Digitaliziranje kazeta

Huh, nemate kasetofon? Uređaji za reprodukciju kazeta s USB izlazima za povezivanje s računalima mogu se na internetu naći po cijeni od dvadesetak dolara na više. Ovi uređaji mogu biti vrlo učinkoviti za digitalizaciju starih audio zapisa, od glazbe i priča do obiteljskih uspomena.

Ako još uvijek imate funkcionalan kasetofon, provjerite njegove priključke. Kabel s 3,5-milimetarskim utikačem na oba kraja ili RCA kabel od 3,5 mm uobičajeni su za povezivanje s line-in ulazom na računalu (ako postoji). Druga mogućnost je da koristite USB sučelje poput onih koji se koriste za digitalizaciju vinila.

Konverzija CD-ova

Ako imate CD-ove koje želite pohraniti na računalo ili slušati preko pametnog telefona, a nemate CD player ili računalo s CD driveom, možete nabaviti CD player s USB izlazom za dvadesetak dolara. Nakon što povežete uređaj s računalom, konvertirajte zapise uz pomoć odgovarajuće aplikacije kao što su Apple Music za Mac, Windows Media Player ili neka slična aplikacija.

Povjerite posao profesionalcima

Pristup „uradi sam“ nije za sve, ali postoje profesionalci koji će digitalizirati vaše stare analogne snimke za vas uz odgovarajuću naknadu. Digitalizacija gramofonske ploče u trajanju između jednog do dva sata, uz editiranje, obradu, izradu omota (ako zaps pohrane na CD-u) u jednoj kopiji prema podacima dostupnim na internetu koštat će vas oko 160 kuna. Potražite na internetu usluge digitalizacije analognih medija.

Internet je riznica starih snimki

Iako to nije najbolje rješenje za digitalizaciju vlastite arhive analognih audio snimki, velika je vjerojatnost da ćete neke stare, možda i neobavljene snimke pronaći na internetu, Lani su se tako pojavile pjesme Jeffa Buckleya i Princea.

Na internetu se mogu pronaći i snimke starih audio zapisa s početka 20. stoljeća originalno snimljenih na 78 okretaja, rani hip-hop miksevi, snimke koncerata ili drugi povijesni zvučni zapisi. Bez obzira na to dali sami digitalizirate svije stare snimke ili pretražujete internet u potrazi za njima, strpljenje se isplati.