Planirana ulaganja u iznosu od 463 milijarde eura

Očekuje se da će više od 1,1 milijuna novoosnovanih te malih i srednjih poduzeća imati koristi od boljeg pristupa financiranju.

97
Plan ulaganja u Europu

Nakon sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke, Europski fond za strateška ulaganja u okviru Plana ulaganja za Europu trebao bi generirati 463 milijarde eura dodatnih ulaganja unutar Europske unije.

Transakcije odobrene u okviru Plana ulaganja za Europu u veljači iznosile su 84,6 milijarde eura. Očekuje se da će više od 1,1 milijuna novoosnovanih te malih i srednjih poduzeća imati koristi od boljeg pristupa financiranju. Pet vodećih zemalja po udjelu ulaganja u BDP-u su Grčka, Estonija, Portugal, Bugarska i Španjolska.

Tijekom 2019. ulaganja u okviru Plana ulaganja za Europu povećala su BDP Europske unije za gotovo jedan posto (0,9 % )i stvorila 1,1 milijuna radnih mjesta, a do 2022. očekuje se povećanje za 1,8 % i otvaranje 1,7 milijuna novih radnih mjesta.

Ukupno financiranje u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u Hrvatskoj iznosi 277 milijuna eura i njime bi se moglo potaknuti 1,1 milijarda eura dodatnih ulaganja.

Osam je infrastrukturnih i inovacijskih projekata odobrenih za financiranje Europske investicijske banke (EIB) uz potporu EFSU-a. Riječ je o 101 milijun eura ukupnog financiranja koji mogu mobilizirati dodatnih 550 milijuna eura ukupnih ulaganja.

Što se tiče malih i srednjih poduzeća (MSP) odabrano je deset sporazuma s posredničkim bankama koje financira Europski investicijski fond (EIF) uz potporu EFSU-a. Riječ je o 176 milijuna eura ukupnog financiranja s mogućnošću mobiliziranja oko 561 milijuna eura dodatnih ulaganja, pri čemu se očekuje da će oko 2.920 MSP-a i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije imati koristi od boljeg pristupa financiranju.

Projekti iz Plana ulaganja za Europu u Hrvatskoj

Neki primjeri projekata koji su primili potporu u okviru Plana ulaganja za Europu u Hrvatskoj su tvrtka Rimac automobili koje je dobilo trideset milijuna eura za istraživanje i razvoj te planove širenja u Europi i Aziji.

Slijedeći primjer je tvrtka Tomaplast – malo poduzeće iz Hrvatske koje se bavi izradom brizganih proizvoda od plastike. Za selidbu u novi pogon s ciljem povećanja izvoza Privredna banka Zagreb Tomaplastu je odobrila zajam uz financijsko jamstvo u okviru Junckerova plana. S pomoću tog je zajma kupljena nova oprema koja je omogućila povećanje učinkovitosti i poboljšanje kvalitete te smanjenje potrošnje energije. Narednih godina Tomaplast namjerava razviti nove proizvode i proširiti izvoz na više zemalja EU-a.

EIB je hrvatskom turističkom poduzeću Valamar Riviera odobrio zajam u iznosu od 16 milijuna eura. Njime će se sufinancirati završetak hotelskog kompleksa Valamar Girandella Resort u Rapcu, na istarskom poluotoku, u kojem će biti i njihov prvi „dječji hotel” s pet zvjezdica, u cijelosti prilagođen obiteljima i dječjim aktivnostima.

Detaljan prikaz ulaganja po zemljama dostupan je na web-mjestu Plan ulaganja za Europu.