Digitalna transformacija postavlja nove izazove pred IT

Sve veća količina novih tehnologija, rješenja i modela korištenja za IT predstavlja nove operativne izazove te nužnost boljeg razumijevanja zahtjeva poslovanja i načina na koji pristupa rješavanju tih zahtjeva. Nužno je osigurati primjenu tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftiniju i jednostavniju infrastrukturu

347
Digitalna transformacija
Siniša Staničić je direktor Sektora poslovnih infrastrukturnih rješenja i integracije u Combisu

Digitalizacija je sveprisutan trend o kojem se danas puno priča, no često bez potpunog razumijevanja. Digitalnu transformaciju možemo promatrati kao implementaciju ili integraciju digitalnih tehnologija u sve aspekte društva i poslovanja. Pritom, cilj je stvaranje ne samo veće vrijednosti za kompanije, korisnike, nego i za društvo u cjelini. Sama digitalna transformacija zahtijeva transformaciju društva i nas samih s tehnološkog, ali i sociološkog aspekta.

Digitalna transformacija znači potpuno novi način pristupa krajnjem korisniku, digitalizaciju internih procesa i osnaživanje zaposlenika, modernizaciju infrastrukture i optimizaciju operativnih aktivnosti te transformaciju poslovnih aplikacija korištenjem novih tehnologija.

Novi izazovi za IT

U procesu digitalne transformacije IT nema lagan zadatak: mora biti brži, agilniji, jeftiniji i pružiti pravovremenu podršku poslovanju. Digitalna transformacija za IT znači da će morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura. To će pak zahtijevati nova znanja i kompetencije, kako tehnološki tako i procesno.

Sve veća količina novih tehnologija, rješenja i modela korištenja za IT predstavlja nove operativne izazove. Traže se nova znanja i što je najbitnije u cijeloj priči – smislena primjena koja od IT-a zahtjeva da bolje razumije zahtjeve poslovanja. To posebno dolazi do izražaja kod primjerice, povećanja produktivnosti i osnaživanja zaposlenika korištenjem platformi za kolaboraciju iz oblaka. IT se više ne bavi održavanjem mail poslužitelja tvrtke, već osmišljava scenarije i načine korištenja alata za kolaboraciju kako bi zaposlenici tvrtke bili produktivniji.

Osim toga, digitalna transformacija danas od IT-a zahtjeva da veći dio svojih standardnih operativnih aktivnosti automatizira kako bi postala brža i jeftinija. Iako će IT Infrastruktura još dugo biti temelj kvalitetnog funkcioniranja IT rješenja, velike investicije, skupo i kompleksno operativno održavanje u digitalnom dobu ne mogu egzistirati. Tradicionalna IT infrastruktura mora postati jeftinija, agilnija, ‘digitalizirana’ kroz softverski definirane (software defined) trendove, visoko automatizirana, a time daleko jednostavnija za održavanje.

Vizija, ciljevi i spremnosti na promjene

Ključno i najvažnije za uspjeh digitalne transformacije kompanija su vizija, jasno definirani ciljevi i spremnost na promjene. Uz to, prvi korak u transformaciji je podržavanje poslovanja u smislu da se ideja može pretvoriti u poslovnu vrijednost na brz i jednostavan način koji je uz to i troškovno povoljniji.

Digitalna transformacija zahtijeva velike i hrabre odluke kako bi se uspostavio novi poslovni model, a ne samo poboljšalo poslovanje. Bez transformacije poslovne jezgre – sustava vrijednosti, ljudi, procesa i tehnologije – svaka digitalna transformacija bit će ograničena na kratkoročna poboljšanja. Tradicionalna organizacija će prevladati i povući procese natrag u ustaljenu kolotečinu. Današnji IT mora brzo reagirati na promjene, biti fleksibilan, lako upravljiv, integriran i spreman za sve poslovne zahtjeve, naravno prema preferencijama korisnika. Pojmovi brže, bolje, jednostavnije i povoljnije su glavni pokretači novih tehnologija i razvoja u kompanijama koje žele ostvariti rast.

>Mark Stevenson na 12. izdanju Combis konferencije

Digitalna transformacija na 12. Combis konferenciji u Poreču

O transformaciji IT infrastrukture u službi digitalne transformacije govorit će Combisovi stručnjaci na 12. Combis konferenciji koja će se održavati od 23. do 25. svibnja u Poreču, a kojoj je portal točkanai.hr medijski pokrovitelj. Na konferenciju se možete prijaviti do 16. svibnja putem linka.

Siniša Staničić je direktor Sektora poslovnih infrastrukturnih rješenja i integracije u Combisu