Ericsson i partneri uspješno testirali 5G mrežu za komercijalni rad u Sjevernoj Americi

Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, uspješno su demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi

166
5G NR

Kako se lansiranje 5G usluga sve više približava, Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, potvrđuju snagu 5G ekosustava. Partneri su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi.

Demonstraciju su održali na Mobile World Congress Americas (MWCA): bio je to prvi javni 5G NR OTA podatkovni poziv na 39 GHz, u pojasu milimetarskih valova (30 do 300 GHz). Komercijalno dostupni proizvodi Ericsson Radio System AIR 5331 i Intel® 5G Mobile Trial Platform daljnja su potvrda 5G ekosustava.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu rekao je kako ovo postignuće dokazuje da je 5G spreman za poslovanje. “Zajedno s našim partnerima nastavljamo pokazivati da su i tehnologija u pozadini i ekosustav spremni.”

“Ovaj javni 5G NR OTA podatkovni poziv na 39 GHz, u pojasu milimatarskih valova mmWave pojasu, na opremi više isporučitelja, dokazuje da smo dostigli novu razinu interoperabilnosti. Ovaj uspješni over-the-air test korištenjem pojasa na kojem će biti uvedene 5G usluge u Sjevernoj Americi, pokazuje da su i mreža i ekosustav spremni”, dodao je Asha Keddy, potpredsjednik Intela i čelni čovjek odjela Sljedeća generacija i standardi.

Komercijalna dostupnost 5G

Primjena milimetarskog pojasa zahtijevala je intenzivno testiranje interoperabilnosti 3GPP standarda, a demonstracija na MWCA je ključni korak za optimizaciju performansi i osiguravanje spremnosti 5G mreže i ekosustava.

“Čestitke Intelu i Ericssonu na ovako važnom ostvarenju. Ovaj 39 GHz sustav koji će biti prikazan na MWCA pokazuje nastavak napretka u industriji u prelasku s predstandardnih sustava na sustave temeljene na standardima u cijelom milimatarskom valnom pojasu” rekao je Igal Elbaz, stariji potpredsjednik odgovoran za bežične tehnologije u AT&T-u.

“Intenzivno smo radili na komercijalnoj dostupnosti 5G, ostvarujući niz važnih koraka na ovom putu“, dodao je Neville Ray, tehnički direktor operatora T-Mobile. “Iznimno sam ponosan na tim koji je ostvario 3GPP-temeljen 5G podatkovni poziv na opremi više isporučitelja koristeći Ericssonove komercijalne radijske uređaje i Intelov RF čip.”

Ovo je značajna novost u 5G svijetu, nakon nedavno objavljenog 3,5 milijarde dolara vrijednog višegodišnjeg ugovora Ericssona i sjevernoameričkog operatora T-Mobile vezanog uz nacionalnu 5G mrežu.

Tehnologija pete genercije može omogućiti napredak svim industrijama. Ericssonov izvještaj vezan uz poslovni potencijal 5G-a pokazuje da operatori od nje mogu imati velike koristi: predviđa se da će 2026. tržište tehnologije 5G vrijediti 619 milijardi dolara.