Ericsson Mobility Report: Do 2023. petina mobilnog podatkovnog prometa ići će preko 5G mreža

Prvi komercijalni pametni telefoni koji podržavaju 5G u srednjem frekvencijskom pojasu očekuju se početkom sljedeće godine dok se podrška za visoki spektar očekuje u prvoj polovini 2019. godine

52
Ericsson Mobility Report

Od studenoga 2017. predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena, navodi novi Ericsson Mobility Report. Na temelju brojnih implementacija koje su u tijeku u Kini sada se 2023. očekuje 3,5 milijardi veza. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Mobilni operatori širom svijeta pokrenuli su više od 60 bežičnih IoT mreža koristeći ove tehnologije na istoj LTE mreži za različite primjene. U Sjevernoj Americi, ti su slučajevi vezani uz logistiku i upravljanje voznim parkom dok su u Kini u fokusu pametni gradovi i pametna poljoprivreda.

Ukupan broj mobilnih pretplata na kraju prvog tromjesečja dosegnuo je 7,9 milijardi, uz rast od 4 posto na godišnjoj razini. U apsolutnom iznosu najbrži rast pretplata u prva tri mjeseca ove godine zabilježili su Kina (+53 mil.), Indija (+16 mil.), Indonezija (+6 mil.), Nigerija (+3 mil.) i Bangladeš (+2 mil.). Snažan rast u Kini vjerojatno je posljedica oštre konkurencije između operatora uz snažan rast pretplatnika koji koriste nekoliko pretplata.

Broj mobilnih broadband pretplata raste godišnje po stopi od 20 posto i dosegnuo je krajem prvog kvartala ove godine 5,5 milijardi uz povećanje za 200 milijuna pretplata tijekom kvartala. Broj pretplata koje koriste LTE dosegnuo je 2,9 milijardi.

Na pretplate vezane uz pametne telefone sada otpada 60 posto ukupnog broja pretplata vezanih uz mobilne telefone, navodi se u Ericssonovom izvješću.

Broj pretplatnika (5,3 mlrd) niži je od broja pretplata (7,9 mlrd) zbog neaktivnih korisnika, višestrukih pretplata i optimizacije pretplata za različite vrste poziva.

Prvi komercijalni 5G ove godine

Sjeverna Amerika predvodi u implementaciji 5G tehnologije. Sva četiri vodeća američka operatora najavila su da planiraju uvesti 5G u krajem 2018. ili u prvom polugodištu 2019. godine. Ostala tržišta na kojima se očekuje snažan rast 5G pretplata su Južna Koreja, Japan i Kina. Predviđa se da će do kraja 2023. gotovo 50 posto svih mobilnih pretplata u Sjevernoj Americi predstavljati 5G, slijedi Sjeveroistočna Azija s 34 posto i Zapadna Europa s 21 posto.

Globalno, većina 5G implementacija očekuje se od 2020. godine. Ericsson predviđa više od milijardu 5G korisnika unaprijeđenog mobilnog širokopojasnog pristupa do kraja 2023. godine, što predstavlja oko 12 posto mobilnih korisnika.

LTE postao je dominantna mobilna pristupna tehnologija krajem 2017. godine. Broj pretplata snažno raste i predviđa se da će do kraja 2023. dosegnuti 5,5 milijardi, odnosno 60 posto ukupnog broja mobilnih pretplata. Broj WCDMA/HSPA pretplata nastavlja lagano padati. Procjenjuje se da će do kraja 2023. pasti na jednu petinu ukupnih pretplata.

Tipični pametni telefon visokih performansi danas podržava GSM, WCDMA i LTE tehnologiju. Pametni telefoni će evoluirati kako bi podržali 5G u već dostupnom frekvencijskom pojasu, ali i u višem frekvencijskom spektru koji će biti dodijeljeni za 5G. Mogućnost korištenja višestrukog frekvencijskog spektra predstavljaju novi izazov za proizvođački ekosustav.

To znači upotrebu megahercnih i gigahercnih frekvencija u istom uređaju, s agregiranim aplikacijama za LTE i 5G. Učinkovitije tehnologije, komponente i procesi koji su potrebni kako bi to omogućili prve komercijalne pametne telefone.

Prva generacija 5G podatkovnih uređaja očekuju se u drugoj polovini 2018. godine. Prvi komercijalni pametni telefoni koji podržavaju 5G u srednjem frekvencijskom pojasa očekuju se početkom sljedeće godine dok se podrška za visoki spektar očekuje u prvoj polovini 2019. godine

5G u industriji

Očekuje se da će 5G biti široko prihvaćen u svim industrijama. Prvi uređaji za kontrolu i praćenje industrijskih procesa utemeljeni na 5G tehnologiji s ultra niskom latencijom u komunikaciji očekuju se tijekom 2020. godine.

Nove mobilne tehnologije u početku imaju nisku penetraciju kompatibilnih uređaja pa ni s 5G tehnologijom neće biti drugačije. Penetracija će se ubrzati razvojem čipova i novih generacija uređaja, uz smanjenje troškova proizvodnje i cijene uređaja te povećanje broja prodanih uređaja. Očekuje se da će do 2023. širom svijete biti umreženo oko milijardu uređaja utemeljenih na 5G tehnologiji.

Procjenjuje se da će se mobilni podatkovni promet povećati osam puta do kraja 2023. te doseći blizu 107 eksabajta mjesečno – brojku koja bi se dosegla ako bi svaki mobilni korisnik u svijetu putem mobilne mreže gledao video 10 sati. Do 2023. će se više od 20 posto mobilnog podatkovnog prometa širom svijeta odvijati 5G mrežama što je 50 posto više nego ukupni 4G/3G/2G promet danas.

Kao i dosadašnje mobilne pristupne tehnologije, očekuje se da će 5G tehnologija na početku biti implementirana u gusto naseljenim gradskim područjima s unaprijeđenim mobilnim širokopojasnim pristupom i bežičnim uslugama za domove (tzv. fixed wireless access) kao prvim slučajevima korištenja. Drugi slučajevi korištenja su u proizvodnim industrijama poput automobilske, komunalnim službama i u zdravstvenoj skrbi.

“Ove godine će 5G mreže krenuti s komercijalnim radom, a godinu će obilježiti i značajne implementacije bežičnog IoT. Ove tehnologije nude nove mogućnosti koje će utjecati na živote ljudi i transformirati industrije. Ova promjena će se dogoditi uz zajednički trud sudionika iz industrije i regulatora te usklađivanjem spektra, standarda i tehnologije”, rekao je Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik Ericssona i  čelnik Poslovnog područja Mreža.

Ericsson Mobility Report sadrži i članke vezane uz performanse mreže gledane očima korisnika, pametnu proizvodnju, strojnu inteligenciju u upravljanju mrežom te važnost osiguravanja prikladnog spektra za 5G.