Kako napisati učinkovito motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo ne smije se svesti na opširnije prepričavanje životopisa. Ono je prilika da pokažete kako biste na svom novom poslu mogli doprinijeti izvan okvira znanja i vještina navedenih u životopisu

53071
motivacijsko pismo

Pisanje molbi za posao je stresno, a mnogima je jedan od najstresnijih zadataka pisanje motivacijskog pisma. Motivacijsko pismo je dopuna životopisu, Vaše osobno predstavljanje poslodavcu u kojem obrazlažete zašto ste upravo Vi najbolji kandidat za željeno radno mjesto.

Gotovo svatko ima svoje savjete i trikove za pisanje “savršenog motivacijskog pisma”, a ako ste posegnuli za savjetnicima, živim, digitalnim ili pisanim, vjerojatno ste se suočili s oprečnim savjetima.

No, svi će se složiti da je motivacijsko pismo važno. Mnogima je jednako važno kao životopis. Motivacijsko pismo omogućava nam da životopis bude sažet i sadržajno oslonjen na činjenice, jer svrha životopisa je da potencijalni poslodavac dobije osnovne informacije o vama.

Sadržajno motivacijsko pismo je pak ono što će Vašu prijavu izdvojiti od ostalih i jasno ukazati potencijalnom poslodavcu zašto ste baš Vi prava osoba za taj posao. Kroz njega možete pokazati svoju strast, osobnost i dobru informiranost. Motivacijsko pismo može stvoriti presudnu razliku između dobivanja posla iz snova i čekanja poziva iz kadrovske koji nikada neće doći.

Dakle, bez obzira tražite li prvi posao nakon diplome ili težite zaokretu u karijeri, evo nekoliko savjeta kako napisati dobro motivacijsko pismo.

Razdvojite motivacijsko pismo od životopisa

Motivacijsko pismo ne smije se svesti na opširnije prepričavanje životopisa. Ono je prilika da pokažete kako biste na svom novom poslu mogli doprinijeti izvan okvira znanja i vještina navedenih u životopisu.

>>Vještine koje ne biste trebali navesti u životopisu

Za razliku od životopisa, u motivacijskom pismu nemojte se ustručavati da budete osobni: kažite nešto o sebi, o svom okruženju, interesima i postignućima. Naglasite neke “suhe” podatke iz Vašeg životopisa i podrobnije objasnite zašto su te vještine i znanja primjenjive na poslu koji želite.

Nema potrebe da uljepšavate svoj lik i djelo, ali budite kreativni. Ako ste se bavili sportom, nemojte to samo spomenuti. Objasnite kako je to potaknulo vaše liderske kvalitete, timski duh ili spremnost da izvršite zadatak bez obzira koliko on bio zahtjevan.

Poslodavcu treba jasno poručiti:

  • da ste kvalificirani za posao
  • zašto ste se prijavili.

Vaš životopis govori o Vašem radnom iskustvu i Vašim kvalifikacijama. Ako te podatke namjeravate ponoviti i u motivacijskom pismu, čime ćete ga nepotrebno produžiti, morate imati jako dobar razlog za to.

Usredotočite se na strukturu

Ako postavite čvrsti sadržajni okvir, vaše motivacijsko pismo bit će kratko i učinkovito. Stroga struktura pisma nije propisana, ali postoje neki “obavezni elementi”.

Dobro strukturirano pismo sadrži:

  • Pozdrav: Ovisi o tome s koliko kontaktnih podataka raspolažete. Ako raspolažete s konkretnim imenom osobe, koristite ga formalno (na primjer, “Dragi gospodine Horvat”). Ako ne raspolažete imenom osobe za kontakt, jednostavno započnite uobičajenim općim pozdravom.
  • Uvodni odlomak: Stvorite pozitivan prvi dojam i privucite pozornost potencijalnog poslodavca pokazujući da poznajete tvrtku u kojoj biste se željeli zaposliti te objasnite zašto u njoj želite raditi.
  • Tijelo poruke: Počnite s tematski jasnom rečenicom u kojoj ćete istaknuti svoje vještine, kvalifikacije, znanje i interese koji su primjenjivi za posao koji želite. Pružite prave primjere njihove upotrebe. Upotrijebite pozitivan, uvjerljiv i aktivan jezik kako biste postigli željeni učinak.
  • Zaključak: Počnite tako da potvrdite ključne točke uvodnog paragrafa: da ste zainteresirani za posao i da vjerujete kako biste se dobro uklopili. Pozovite poslodavca da pročita vaš životopis i naznačite svoju želju da se s njima susretnete licem u lice.

Na internetu su dostupni brojni primjeri motivacijskih pisama koji Vam mogu pomoći da usavršite svoj u tehniku i pristup pisanju motivacijskog pisma.

Prepoznajte što poslodavac traži od kandidata

Istražite i upoznajte tvrtku u kojoj želite raditi. Spomenite da njihova želja za širenjem odgovara Vašim ambicijama ili da Vas privlači njihov neovisni duh.

Pokušajte se staviti u poslodavčeve cipele. Kakav bi trebao biti idealan kandidat? Što od njega očekuju? Analizirajte oglas za posao i pokušajte prepoznati njihov fokus. Možda se u oglasu više puta ponavlja potreba za dobrim organizacijskim vještinama ili se nazire sklonost kandidatima s određenim specifičnim vještinama. Napravite popis traženih osobina.

Sada Vam preostaje “samo” da pokažete potencijalnom poslodavcu kako se Vaša znanja i vještine poklapaju s njihovim željama i potrebama. Jeste li se na prethodnom poslu bavili zadacima koji su zahtijevali odlične organizacijske sposobnosti? Jeste li završili tečaj za neku od traženih vještina? Ovo usklađivanje poslodavčevih potreba i vaših sposobnosti ključni je dio pisma.

Ako imate neku preporuku, pogotovo iz same kompanije, spomenite u motivacijskom pismu tko vas preporučuje.

Budite kratki i jezgroviti

Svatko tko se bavio razmatranjem prijava za posao reći će vam da se vrlo malo vremena posvećuje pojedinačnoj prijavi. Prema jednoj studiji, ljudi koji razmatraju prijave svakoj od njih posvete šest sekundi. Zbog toga je važno da motivacijsko pismo bude kratko i sadržajno.

Idealno je da motivacijsko pismo ne bude duže od pola stranice. Tako ćete odmah pružiti relevantne informacije, umjesto da se zapetljate u nepotrebnu priču. Budite jasni, izražavajte se jednostavno i koristite kratke, jezgrovite rečenice.

Snažna poruka na kraju

Na poslodavce koji su pročitali cijelo motivacijsko pismo (a pročitali su ga zato što ste ga dobro napisali), posljednja rečenica ostavit će najsnažniji dojam. Završne rečenice mogu se prilagođavati situacijama, ali moraju slati jasnu poruku. Pokažite im zašto želite raditi s njima, odakle takva strast prema poslu za koji kandidirate ili zašto ste baš Vi najbolji kandidat za posao.

Uzmite si vremena da smislite pravu zaključnu rečenicu, da istaknete svoju želju i entuzijazam. I ne brinite, kad smislite pravu rečenicu, znat ćete da je ona prava.

Ispravite pogreške

Postoji niz detalja koji mogu odlučiti o sudbini Vaše molbe za posao. Gramatičke pogreške su uobičajene u prijavama za posao. One vjerojatno neće biti presudne, ali ako poslodavac traži način da razdvoji dva ravnopravna kandidata, gramatičke pogreške mogu biti presudne.

Uvijek provjeravajte svoj rad. Provjerite gramatičke i stilske greške, jesu li Vam misli jasne i koncizne, bez bespotrebnih ponavljanja. Najveća pogreška koju možete napraviti je da zanemarite potrebu korekcije svog rada.

Nemojte zaboraviti navesti u zaglavlju pisma svoje ime i prezime te kontaktne podatke.

Odaberite primjerenu datoteku

Nakon što ste napisali motivacijsko pismo, morate poslati prijavu. Prije nego što ju pošaljete, važno je da pismo i životopis pretvorite u PDF. Postoji nekoliko razloga za to. PDF datoteka je sigurna jer ju primatelj ne može mijenjati. Ne može se zaraziti, a izgled stranice je postojan, ne može se “iskriviti” kao što se može desiti s prikazom u Wordu. Prikaz u PDF-u je uredan i profesionalan.

Dobro napisano motivacijsko pismo je digitalna verzija snažnog i uvjerljivog rukopisa. Ono vam nudi priliku da ostavite snažan prvi dojam na potencijalnog poslodavca i da mu predočite svoje sposobnosti. A velika je razlika ako na poslanu molbu za posao ne dobijete nikakav odgovor ili šturu poruku “Hvala što ste nam se javili”, ili ako dobijete poziv na razgovor.