Ericsson Nikola Tesla: Predložena dividenda od 6 eura po dionici

Prihodi od prodaje u prvom kvartalu bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 69,4 mil. eura. Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, čime su neutralizirani manji prihodi od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima

82
Ericsson Nikola Tesla
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević [Izvor: Ericsson Nikola Tesla]

U prvom tromjesečju 2023. godine, unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe pokazuju nastavak stabilnog poslovanja, rekla je komentirajući rezultate predsjednica kompanije Gordana Kovačević. Uprava i Nadzorni odbor donijeli su pak zajedničku odluku i predložili Glavnoj skupštini Društva izglasavanje dividende u iznosu od 6 eura po dionici.

Prihodi od prodaje bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 69,4 milijuna eura. Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, čime su neutralizirani manji prihodi od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima koji su posljedica smanjenih kapitalnih ulaganja operatora.

Bruto dobit iznosi 11,5 milijuna eura što je 5,0% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok operativna dobit iznosi 9,5 milijuna eura, što je porast od 3,3 % u odnosu na isto razdoblje 2022. U odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 16,6%, kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost, d

Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s očekivanjima kompanije za prvo tromjesečje, a s obzirom na dosadašnje trendove novčani tok podložan je kvartalnoj volatilnosti i treba ga promatrati na godišnjoj razini. Tromjesečje je Ericsson Nikola Tesla Grupa zaključila sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem tromjesečja iznose 66,2 milijuna eura (39,9% ukupne imovine).

Domaće tržište obilježeno je nastavkom suradnje s vodećim operatorima na modernizaciji telekom mreža s naglaskom na izgradnju 5G i optičke mreže, a u segmentu Digitalno društvo potpisani su, između ostaloga, novi ugovori s Gradom Splitom za projekt „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita“.

Na izvoznim tržištima nastavljena je suradnja s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom i Ipkom Kosovo na modernizaciji njihovih mreža. Posebno su intenzivne aktivnosti na realizaciji ugovora potpisanog krajem prošle godine s novim kupcem Telekom Kosova vezanog uz modernizaciju jezgrene i radijske mreže kao i održavanje mreže ovog kosovskog operatora. Nastavljena je i suradnja s operatorom Ucom u Armeniji na modernizaciji mreže i uvođenju novih funkcionalnosti. Na tržištu Bjelorusije pri kraju su aktivnosti u operatorskom segmentu po ugovorima koji su potpisani prije uvođenja sankcija, striktno se pridržavajući odluka o sankcijama uvedenih od strane Republike Hrvatske i tijela Europske unije.

Kada se govori o uslugama za Ericsson, Centar za istraživanje i razvoj te drugi ekspertni centri bilježe kvalitetne rezultate čime značajno pridonose poslovnim rezultatima kompanije, naglasila je Kovačević. Na redovnom polugodišnjem sastanku R&D Management Business Review predstavnici svih razvojnih jedinica s kojima Centar za istraživanje i razvoj Ericssona Nikole Tesle surađuje ocijenili su Centar kao partnera s najboljim performansama. Posebno su naglašene učinkovite isporuke visokokvalitetnog softvera te brze isporuke ključnih funkcionalnosti koje osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo.

Na Mobile World Congressu, održanom u Barceloni krajem veljače i početkom ožujka, predstavnici Ericssona Nikole Tesle održali su brojne sastanke s kupcima i partnerima te ih upoznali s Ericssonovim novitetima. Posebnu pozornost izazvali su novi radijski portfelj za pokrivanje interijera i otvorenih prostora, fiksni bežični pristup, kao i digitalni blizanci ostvarivi u 6G mreži. Predstavljena su rješenja koja operatorima nude bržu izgradnju mreža i nove komunikacijske mogućnosti te monetizaciju 5G tehnologije. Među brojnim inovativnim rješenjima predstavljeno je i rješenje koje omogućuje energetski učinkovitiji rad mobilne mreže, u čijem su razvoju važnu ulogu imali stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

U odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 16,6%, kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost, dok je operativna dobit na sličnoj razini te iznosi 9,5 milijuna eura. Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s našim očekivanjima za prvo tromjesečje, a s obzirom na dosadašnje trendove novčani tok podložan je kvartalnoj volatilnosti i treba ga promatrati na godišnjoj razini. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem tromjesečja iznose 66,2 milijuna eura (39,9% ukupne imovine).