Hrvatski telekom će isplatiti dividendu od 1,10 eura po dionici

Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto, što je rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom

237
Hrvatski telekom dividenda

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma su 23. ožujka 2023. predložili Glavnoj skupštini Društva da se dio neto dobiti iz 2022. u iznosu od 86.631.479,00 eura raspodjeli za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,10 eura po dionici.

Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto, što je rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Što se tiče rezultata u prvom tromjesečju, Hrvatski Telekom je ostvario dovre rezultate u svim prihodovnim kategorijama te je zabilježio rast prihoda za 6,3 posto.

Rast prilagođene EBITDA nakon najmova iznosio je 1,0 posto u odnosu na prošlu godinu, a rezultat je dobrih poslovnih rezultata i daljnje transformacije operativnog modela poslovanja, koji su amortizirali inflacijske pritiske, a koji su u prvom redu bili posljedica rasta cijena energenata.

Neto dobit rasla je za 16,7 posto, ponajprije zbog manje amortizacije, pozitivnog neto financijskog rezultata i bolje EBITDA-e. Ulaganja su bila nešto manja, ali ostala su na visokoj razini i ukupno su iznosila 45,6 milijuna eura (-3,5% u odnosu na prošlu godinu).

Osvojen najveći udio u radiofrekvencijskom spektru

Zaključenjem postupka javne dražbe i ulaganja od 135,5 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu dodijeljeno je 2×105 MHz, čime je Hrvatski Telekom zadržao vodeći položaj prema udjelima u spektru za mobilnu mrežu. Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina te počinju važiti od 19. listopada 2024. godine.

Hrvatski Telekom fokusiran je na izgradnju vlastite optičke infrastrukture diljem Hrvatske, a pokrivenost FTTH-om (fiber-to-the-home) dodatno su povećali za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu. U priopćenju HT ističe kako je “optička gigabitna infrastruktura Hrvatskog Telekoma već sada višestruko veća u odnosu na najbližeg konkurenta”.

U segmentu mobilnih telekomunikacija Hrvatski Telekom usredotočen je na razvoj 5G mreže i pripremu kapaciteta za ljetnu sezonu. Krajem prvog tromjesečja 51,5 posto stanovništava pokriveno je 5G mrežom, koja je prisutna u 108 gradova i općina.

​​Neizmijenjeni izgledi za 2023.

U 2023. godini cilj jest nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: “Prvo tromjesečje obilježili su pozitivan razvoj poslovanja i dobri financijski rezultati, a povećanje prihoda u svim ključnim kategorijama odražava našu predanost kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja i ostvarivanju cilja profitabilnog i održivog rasta.

U godini koja će s gospodarskog i poslovnog stajališta nedvojbeno biti zahtjevna, ostajemo usredotočeni na davanje podrške našim korisnicima, gospodarstvu i cijelom društvu. Nastavit ćemo svojim korisnicima osiguravati najbolju mrežu i korisničko iskustvo, te davati svoj doprinos ostvarenju rastućih potreba Hrvatske za ubrzanom digitalizacijom, pritom istodobno stvarajući vrijednost za naše dioničare.“