Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2021. ostvarila rast na svim tržištima

S više od milijardu kuna prihoda ostvarenih na inozemnim tržištima Ericsson Nikola Tesla Grupa i dalje je visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja, istiće predsjednica kompanije Gordana Kovčević

55
Ericsson Nikola Tesla GrupaTesla
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u 2021. povećala je prihode u odnosu na prethodnu godinu za 9 posto, na 2,2 milijarde kuna, a rast je ostvaren na svim tržištima. Bruto dobit kompanije iznosi 254,3 milijuna kuna što je 46 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok bruto marža bilježi porast na 11,5 posto. Neto dobit iznosi 177,2 milijuna kuna što je porast od 88 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“U Ericsson Nikola Tesla Grupi 2021. pamtit ćemo kao još jednu godinu u kojoj smo, unatoč svim izazovima, uključujući poremećaje u globalnom opskrbnom lancu kao i političku i ekonomsku situaciju na nekim tržištima, ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Na rezultate kompanije značajan pozitivan utjecaj imali su strateški višegodišnji ugovori koje smo potpisali s kupcima na hrvatskom i izvoznim tržištima tijekom zadnje dvije godine, nove odgovornosti koje su od Ericssona dodijeljene našem R&D centru i ostalim ekspertnim centrima za cjelovita rješenja i usluge, kvaliteta i inovativnost naših stručnjaka kao i kontinuirani fokus na nova područja za rast te transformacijske procese u kompaniji”, rekla je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

“Naši rezultati pokazuju da smo rizike većinom uspjeli otkloniti ili ublažiti. U 2021. ostvarili smo rast prihoda na svim tržištima. Prihodi od prodaje iznosili su 2,204 milijuna kuna što je 9 posto više u odnosu na prethodnu godinu. S više od milijardu kuna prihoda ostvarenih na inozemnim tržištima naša je Grupa i dalje visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja.

Rast prihoda na svim tržištima

Kvalitetnom isporukom inovativnih rješenja, proizvoda i usluga nastavili smo jačati suradnju s našim strateškim partnerima u sva tri naša poslovna područja – operatorskom segmentu, segmentu razvoja ICT rješenja za Industriju i društvo kao i u prodaji usluga za Ericsson i druge”, dodala je Kovačević.

Podsjetila je na javnu dražba za dodjelu frekvencijskog spektra za 5G mrežu, koja je dala zamah implementaciji 5G tehnologije u Hrvatskoj te naglasila kako je Ericsson Nikola Tesla Grupa kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila je veliku podršku svojim strateškim partnerima, operatorima HT-u i A1 Hrvatska.

Značajan doprinos ostvarenju rezultata u operatorskom segmentu dala je tvrtka kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. koja je uspješno realizirala dogovorene ciljeve na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture pri čemu se ističe dovršetak izgradnje FTTH priključaka za više od 100.000 kućanstava.

Na ukupne poslovne rezultate kompanije pozitivno su utjecali i rezultati u poslovnom segmentu Industrija i društvo gdje su zaposlenici Ericssona Nikole Tesla intenzivno radili na projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti te na brojnim inovativnim rješenjima za Industriju 4.0. Značajan iskorak napravljen je u području e-okoliša.

Na izvoznim tržištima treba Kovačević je istaknula ugovore s dugogodišnjim partnerima u operatorskom segmentu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bjelorusiji i na Kosovu. U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo trenutno najveći izvozni projekt kompanije je isporuka nacionalne zdravstvene IT platforme za Bjelorusiju.

“Projekt se odvija u skladu s planom, no izazovna politička situacija na pojedinim tržištima, poput bjeloruskog, nastavlja se i u trenutku izvještavanja, stoga aktivno pratimo razvoj situacije i kontinuirano procjenjujemo rizike kako bismo pravovremeno reagirali na moguće izazove”, rekla je Gordana Kovačević.

Više od 400 novih zaposlenika

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, a R&D centar kao i drugi ekspertni centri nastavljaju znanjem i radom naših stručnjaka graditi pozitivnu percepciju u globalnoj korporaciji i pridonositi rezultatima naše kompanije. Najveći softverski dizajn centar u Hrvatskoj nalazi se upravo u Ericssonu Nikoli Tesli u kojem na razvoju najnovijih tehnologija radi više od 1700 stručnjaka i koji ima potencijal za daljnji rast.

Predsjednica kompanije podsjetila je također da je dionica Ericsson Nikole Tesle unatoč svim neizvjesnostima i oscilacijama na tržištu kapitala na razini cijele godine zabilježila  rast od 22,67 posto.

Tijekom 2021. tim Ericsson Nikola Tesla Grupe osnažen je s više od 400 novih zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja tako da sada u Grupi radi oko 3500 zaposlenika.

Nastavak investicija u suvremena ICT rješenja i digitalnu transformaciju

“U 2022. očekujemo daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što našoj kompaniji otvara nove prilike na tržištu. Nastavit ćemo investirati u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja te vlastitu digitalnu transformaciju. Kao i do sada ulagat ćemo u razvoj znanja i vještina naših zaposlenika koji su ključni za naš uspjeh te otvarati nova radna mjesta. Tako osiguravamo uspješno i dugoročno održivo poslovanje naše kompanije te doprinosimo ostvarenju ciljeva EU u digitalnom desetljeću. Imajući na umu značaj ICT-a kao temeljne digitalne infrastrukture umreženog društva, pozitivni smo oko daljnjeg razvoja naše industrije te uloge koju Ericsson Nikola Tesla Grupa ima u tom procesu”, rekla je Kovačević.

“Uz prilike koje donosi, 2022. godina bit će izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, materijala, sirovina i usluga te će zahtijevati veliko znanje, liderstvo i snažan fokus na strateške odrednice kompanije. Ostajemo i dalje fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje. Maksimalno ćemo se truditi da i nadalje budemo učinkoviti i uspješni kako u prevladavanju izazova tako i u realizaciji novih poslovnih prilika. Ostvarenje odličnih poslovnih rezultata u 2021. godini motivira nas da nastavimo putem izvrsnosti u svemu što radimo”, zaključila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.