EU: Postignut sporazum o radiofrekvencijskom spektru za 5G

Privremeni sporazum postavlja temelje za implementaciju 5G mreža diljem EU, uzimajući u obzir prethodne sporazume o naknadama za radio spektre, uklanjanju prekograničnih interferencija i lakšem pronalaženju malih stanica

196
radio-frekvencijski spektar za 5G
Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije za Jedinstveno digitalno tržište

U četvrtak navečer Europski parlament, Vijeće i Komisija postigli su privremeni politički sporazum o nekoliko bitnih dijelova u vezi s novim telekomunikacijskim pravilima i politikom radiofrekvencijskog spektra.

Postignut je dogovor o nizu ključnih mjera predviđenih Europskim kodeksom elektroničkih komunikacija, uključujući:

  • raspoloživost radio spektra za 5G do 2020. godine u EU
  • 20 godina predvidljivosti investicija za licencije za frekvencijski spektar
  • pojačana koordinacija i peer review planiranih postupaka dodjele radiofrekvencijskog spektra

Privremeni sporazum postavlja temelje za implementaciju 5G mreža diljem EU, uzimajući u obzir prethodne sporazume o naknadama za radio spektre, uklanjanju prekograničnih interferencija i lakšem pronalaženju malih stanica.

Radio-frekvencijski spektar za 5G

“Važno je da postavimo temelje za implementaciju mreža pete generacije diljem Europe jer mnoge aplikacije, od umreženih automobila do pametnih gradova i telemedicine, nećemo moći ostvariti bez prvoklasnih mrežnih sustava. Sada se moramo što prije dogovoriti o ostalim elementima novih telekomunikacijskih pravila o telekomunikacijama EU koje smo predložili”, rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije za Jedinstveno digitalno tržište.

“Europska unija spremna je za raspodjelu 5G. Ovim političkim dogovorom zakonodavci su postavili okvire unutar frekvencijskog plana za 5G koji smo objavili prošlog listopada. Taj plan utire put viziji 5G gigabitnog društva kakvu je Komisija zamislila 2025. godine, To će se ostvariti samo ako telekomi, vertikalne industrije i javne vlasti udruže napore i krenu u istom smjeru”, dodala je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Maria Gabriel.

U tijeku su pregovori o ostalim dijelovima Europskog elektroničkog komunikacijskog kodeksa. Cilj zakonodavaca je da sporazum postignu što prije, u okviru bugarskog predsjedanja Unijom.