Google Maps vas uvijek prati: evo kako automatski obrisati podatke

Ovog ljeta Google je uveo funkcionalnost koja omogućuje automatsko brisanje spremljenih lokacija svaka tri mjeseca ili svakih 18 mjeseci. Svi stariji podaci automatski se brišu, tako da Google više ne bi trebao znati što ste radili u Rovinju prije dvije godine

u 6:55 Zadnja izmjena: 09.12.2019 u 4:18
946
Google Maps

Ne podesite li ispravno aplikaciju Google Maps, ona će automatski, detaljno, iz minute u minutu bilježiti kuda se krećete, bez obzira na to šetate li, vozite li se ili možda letite. I bez obzira na to gdje se u svijetu nalazili.

Te informacije ponekad vam mogu biti korisne. Možda biste se željeli prisjetiti gdje ste sve bili prilikom posljednjeg putovanja u inozemstvo. Ili možda želite da Google zna koliko dugo traje vožnja do neke vaše uobičajene lokacije. No, ukupno gledajući jezivo je imati podatke o svom kretanju tijekom niza godina pohranjene na Googleovim poslužiteljima.

Ovog ljeta Google je uveo funkcionalnost koja omogućuje automatsko brisanje spremljenih lokacija svaka tri mjeseca ili svakih 18 mjeseci. Svi stariji podaci automatski se brišu, tako da Google više ne bi trebao znati što ste, na primjer, radili u Rovinju prije dvije godine.

Naravno, podešavanje ovih postavki nije smješteno tamo gdje se uobičajeno nalaze Googleove postavke, na stranici vašeg Google Accounta. Da biste podesili brisanje lokacije morat ćete malo “prekopati” postavke aplikacije Google Maps.

Evo što treba učiniti:

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na iPhoneu ili Androidu.
  • Dodirnite izborničku traku u gornjem lijevom kutu aplikacije.
  • Odaberite “Vaša vremenska linija” / “Your Timeline”.
  • Pritisnite prstom na tri točke u gornjem desnom kutu zaslona.
  • Odaberite “Postavke i privatnost” / “Settings and privacy”.
  • Odaberite “Automatsko brisanje povijesti lokacija” / “Automatically delete location history”.
  • Promijenite postavku iz “Čuvaj dok ne ručno izbrišem” (“Keep until I delete manually”) u “Zadrži 18 mjeseci” / “Keep for 18 months” ili “Zadrži 3 mjeseca” “Keep for 3 months”.

Iskusniji preporučuju da podesite brisanje postavki svaka tri mjeseca. Nema potrebe da čuvate povijesne podatke o mjestima na kojima ste bili dulje od tri mjeseca. Aki izbor je na vama. Ako vam odgovara, odaberite opciju brisanja podataka svakih 18 mjeseci. Ovisno o roku koji ste odabrali, svi stariji podaci bit će automatski brisani kako vrijeme bude prolazilo.

>>Domaća smart city aplikacija Rutmap konkurira Google Mapsu