HAKOM djelomično deregulirao tržište brzog interneta

Hrvatski Telekom i Iskon, član HT grupe, u 72 područja više neće biti dominantni telekom podložan regulaciji cijena, već će imati status kao i ostali igrači na tržištu

92
[Izvor: Pixabay]

Tržište brzog interneta u Hrvatskoj deregulira se za 72 područja od ukupno njih 572, konačna je odluka Vijeća HAKOM-a donesena u petak, piše Poslovni dnevnik. U praksi to znači da Hrvatski Telekom i Iskon, član HT grupe, u ta 72 područja više neće biti dominantni telekom podložan regulaciji cijena, već će imati status kao i ostali igrači na tržištu poput nacionalnih telekoma A1 i Telemacha ili manjim i lokalnim igračima.

Do sada je Hrvatska bila regulirana tako da se udio na tržištu gledao s obzirom na cjelokupni teritorij. Novim pristupom tržište je podijeljeno s obzirom na tehnologiju, onu zastarjelu bakrenu, te nove VHCN mreže, (mahom optičke ili kabelske). U slučaju bakrene infrastrukture tržište je i dalje ostalo geografski cjelokupnu i HT grupa u tom je segmentu i dalje podložna regulaciji, s obzirom na to da ima dominantan udio,.

No, kada se radi o brzim mrežama, tržište je rascjepkano na 572 geografska područja, te je zaključeno da su njih 72 konkurentni te da su zadovoljeni svi kriteriji za deregulaciju HT-a, piše Tanja Ivančić.

Nova regulativa stupit će na snagu početkom prosinca, kada isteknu rokovi prilagodbe.